Protester bröt på torsdagskvällen ut i byn Haffouz i Kairouan i norra Tunisien efter att fotbollsspelaren Nizar Issaoui dog av de brännskador han ådrog sig tidigare i veckan. Han satte eld på sig själv i protest mot att Tunisien har blivit en ”polisstat”.
TUNISIEN | Han ska enligt uppgifter i tunisisk press ha gått till en polisstation med klagomål över de höga priserna på bananer, som kostade dubbelt så mycket per kilo som det pris som regeringen har bestämt att frukten högst får kosta.
Därpå poliserna ska ha anklagat Nizar Issaoui för terrorism och som svar på det tände den 35-årige fotbollsspelaren senare eld på sig själv framför polisstationen i Haffouz.
I en Facebook-post skrev han kort innan att han hade dömt sig själv till ”dödsstraff genom eld”.
”Jag har ingen mer energi. Låt polisstaten veta att straffet kommer att utföras i dag”, skrev han i posten rapporterar Gulf Today.
Han fördes till en brännskadeenhet men läkarna kunde inte rädda hans liv, och enligt hans bror avled Nizar Issaoui på torsdagskvällen.
Tunisien drabbat av svår ekonomisk kris
Tunisien har under lång tid genomgått en allvarlig ekonomisk kris, där priserna på vissa varor har ökat kraftigt och vissa basvaror går knappt att få tag på.
Parallellt med den ekonomiska krisen har Tunisien halkat allt djupare ner i en politisk kris där landets president Kais Saied driver landet till en ny diktatur. Landet har länge försökt få lån från Internationella valutafonden IMF för att hantera krisen.
IMF dementerade på torsdagen att fonden skulle ha tvingat på landet särskilt stränga ”påbud” som villkor för lånet, rapporterar Reuters. IMF, som också just har haft möte i Washington, sade också på torsdagen att de inte hade fått någon begäran från Tunisien om att omvärdera kraven.
I förra veckan sade president Kais Saied att han inte tänkte gå med på IMF:s ”påbud” och menade att krav på minskade subventioner skulle kunna leda till protester.
Mohamed Bouaziziz död ledde till diktatorns flykt
Tidigare har bland annat författaren och forskaren vid Brookings Institution, Shadi Hamid, uppmanat IMF till att använda sig av den mäktiga ”hävstång” fonden har till sitt förfogande.
Han förespråkade på ett seminarium arrangerat av The Center for the Study of Islam and Democracy i februari i år att pressa Kais Saied – som 2021 stängde parlamentet och senare upplöste det samt har tillskansat sig själv allt större makt – till eftergifter:
– Har jag stort hopp om att Saied är en rationell aktör? Nej, men jag hoppas att hans allierade förstår hur viktigt IMF-lånet är och målet är att skala bort hans allierade, sade han då.
Tunisien var länge en diktatur under Zayn al-Abidin Ben Ali, som fick ett slut efter att enorma protester bröt ut när grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi satte eld på sig själv i protest mot korruptionen i landet den 17 december 2010.
Zayn al-Abidin Ben Ali tvingades i landsflykt den 14 januari 2011, tio dagar efter att Bouazizi hade dött på sjukhus av sina skador. Protesterna i Tunisien blev startskottet för den arabiska våren.
* * *
LÄS MER
Leda och vanmakt i Tunisien inför lördagens val
Krav på Kais Saieds avgång efter rekordlågt valdeltagande
Allt större oro för Tunisiens politiska utveckling