Nyheter

Krav på Kais Saieds avgång efter rekordlågt valdeltagande

Under lördagsförmiddagen kom rapporter om att valdeltagandet i Tunisien såg ut att bli lågt – det landade på rekordlåga 8,8 procent och nu höjs krav på president Kais Saieds avgång.

Tunisiens opposition uppmanar president Kais Saied att avgå efter lördagens parlamentsval där valdeltagandet stannade på rekordlåga 8,8 procent. Den politiska alliansen Nationella frälsningsfrontens ledare Nejib Chebbi kallar valet ett fiasko, rapporterar BBC. *Artikeln har uppdaterats

TUNISIEN | Nejib Chebbi uppmanar till massprotester med krav på ett nytt presidentval efter att bara 8,8 procent av omkring nio miljoner väljare hade deltagit i lördagens val – en siffra som ligger lägre än landets inflationsnivå på 9,8 procent.

– Det som hände i dag är en jordbävning. Från det här ögonblicket anser vi Saied vara en illegitim president och kräver att han avgår efter det här fiaskot, säger Nejib Chebbi efter valet, rapporterar BBC.

Många partier bojkottade valet

Att det skulle bli ett lågt valdeltagande var väntat. Ett stort antal partier har valt att bojkotta valet som har utlysts av landets president Kais Saied som sommaren 2021 fryste parlamentet och i våras helt upplöste det. Tidiga rapporter på lördagsförmiddagen talat om vallokaler som gapade tomma.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade att deras journalist under två timmar bara såg omkring 20 personer avlägga sin röst vid tre olika vallokaler. Monika Marks, professor i Mellanösternpolitik som har bevakat utvecklingen i landet i elva år, skriver på Twitter att människor hon möter i Tunis svarar ”vilket val?”, när hon frågade dem om lördagens val. Hon menar att svaret antingen beror på att många faktiskt inte känner till valet, eller att de mycket väl vet att det är val men ser dagen som en maskerad och att de ”hanterar det genom sarkasm”.

Tolv år efter gnistan till revolution tändes

Valet ägde rum på dagen tolv år efter att grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi tände eld på sig själv i protest och som kom att utlösa en protestvåg runt om i arabvärlden. Många tunisier är kritiska då president Kais Saied har tillskansat sig allt mer makt sedan han fryste parlamentet i slutet av juli 2021. Vissa kritiker menar att han håller på att föra tillbaka landet till en diktatur snart tolv efter att en massrörelse fick den tidigare diktatorn på flykt i januari 2011.

Kais Saied valdes till president hösten 2019. Den 25 juli 2021 sparade han landets premiärminister och stängde parlamentet, med stöd från delar av befolkningen. I somras gav han sig genom dekret makten att godtyckligt sparka domare och fick igenom en ny grundlag, och i höstas införde han en helt ny vallag som både ströp politiska partiers inflytande och försvårade för kvinnors representation i parlamentet.

* * *
LÄS MER
Leda och vanmakt i Tunisien inför lördagens val
Allt fler politiska orostecken i Tunisien
Tunisiens president kan nu sparka domare

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.