Nyheter

Zimbabwe: Vita bönder ska kompenseras för stulna marker

Det är nu över tre år sedan Zimbabwes regering ledd av Emmerson Mnangagwa gick med på att kompensera vita bönder för marker som konfiskerades i samband med den förre ledaren Robert Mugabes markutdelning till jordlösa familjer.

Den afrikanska utvecklingsbanken (AFDB) har tagit fram ett ramverk och utvecklat ett program värt drygt 35 miljarder kronor för att kompensera vita bönder för marker som den zimbabwesiska staten konfiskerade med början år 2000 och några år in på 2000-talet, rapporterar Reuters.

ZIMBABWE | Det är nu över tre år sedan Zimbabwes regering ledd av Emmerson Mnangagwa gick med på att kompensera vita bönder för marker som konfiskerades i samband med den förre ledaren Robert Mugabes markutdelning till jordlösa familjer till följd av en omstridd jordreform.

Att AFDB kliver in och säkrar de utlovade utbetalningarna sker efter misslyckade försök via andra internationella finansiella institutioner till följd av landets mångmiljardskulder till bland annat Internationella valutafonden. Ytterligare fördröjning kan orsaka missnöje och leda till utbredd misstro, menar Akinwumi Adesina, ordförande för AFDB:

– Det är viktigt att försöka och skynda på och genomföra de här utbetalningarna, sade Adesina i samband med en presskonferens i Zimbabwes huvudstad Harare den 15 maj, rapporterar Reuters.

***
LÄS ÄVEN:
Zimbabwe introducerar guldmynt som valuta
Situationen förvärras för korruptionsgranskare i Zimbabwe
Journalist hotas av långt fängelsestraff i Zimbabwe

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.