Nyheter

Journalist mördad i Filippinerna – granskade oljeindustrin

Protester mot ett tidigare mord på journalist i Quezon city, Filippinerna tisdagen den 4 oktober 2022.

Radiojournalisten Cresenciano Bunduquin sköts ihjäl utanför sitt hem på morgonen den 31 maj i Calapan, en stad i centrala Filippinerna, rapporterar bland andra The Guardian. Under de senaste åren har 156 journalister och mediearbetare mist livet i Filippinerna.

FILIPPINERNA | Cresenciano Bunduquin var måltavla för dådet och den ena gärningsmannen dödades av journalistens son som följde efter dem i sin bil. Den andre lyckades fly och är fortfarande på fri fot.

Bunduquin var en lokalt verksam journalist vars program behandlade ämnen som inte föll i god jord hos bland annat oljeindustrin, vars miljöförstöring dokumenterades av radiokanalen han arbetade för, 101,7 DMXR.

Bunduquin hade redan före sin död mottagit en rad hot för sin rapportering och mordet understryker dess värre Filippinernas plats högt upp på listan över världens farligaste länder att bedriva journalistik i.

156 journalister dödade sedan 1992

Under de senaste 30 åren – mellan 1992 och 2022 – har 156 journalister och personer knutna till olika medier bragts om livet, enligt Kommittén för att skydda journalisters (CPJ) statistik.

En extremt hög siffra med tanke på att lejonparten av dessa år tillskrivs som demokratins återkomst i den sydasiatiska nationen. Många ser emellertid den cirkeln som sluten i och med ex-diktatorn Ferdinand Marcos son – Ferdinando Marcos Jr – tillträde som president förra året.

– Bunduquins död visar vidare att journalister i Filippinerna alltjämt är hotade trots landets förbättrade position när det gäller pressfrihet och de relativt vänligare relationerna som media har med den nuvarande administrationen, säger Jonathan de Santos, ordförande för det filippinska journalistförbundet, i en kommentar till The Guardian.

***
LÄS MER:

Filippinerna – där demokratin utnyttjas av despoternas barn
Aktivist mördad i Filippinerna
Urfolk kritiska mot Indonesiens ”matgodsprogram”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.