Nyheter

Nya Zeeland ”bör sträva efter att bli republik”

Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins talar vid en presskonferens i parlamentet i Wellington måndagen den 1 maj 2023.

I samband med kröningen av Charles III som Storbritanniens nya kung – och därmed även monark över Brittiska samväldet – passade Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins på att glänta på dörren till ett uppbrott med landets brittiska allians. En önskan Nya Zeeland inte är ensamma om inom Brittiska samväldet.

NYA ZEELAND/AOTEAROA | Det är visserligen inget brådskande, säger Hipkins – men på sikt vore det idealt om Nya Zeeland ”tog steget ut och blev en självständig nation”:

– Som står på egna ben i världen, som vi i mångt och mycket gör nu, säger Hipkins, rapporterar bland andra The Guardian.

Nya Zeelands premiärminister, som nyligen övertog posten från Jacinda Ardern, är uttalad republikan och något som är linje med den nyzeeländska befolkningens växande åsikt – där snart sagt fyra av tio tycker att önationen bör bryta med sin forne kolonialherre.

Växande vilja att bryta sig loss

Siffran är visserligen alltjämt i minoritet, men högre än vad den varit tidigare – och en fråga som den nykrönte brittiske kungen ärver från sin framlidne mor, Elizabeth II.

Inte bara på Nya Zeeland, utan även i Karibien, vädras tankar om ett uppbrott från Brittiska samväldet.

– Jag skulle älska att säga: ”Nej, vi har ingen kung. De som har makten är valda av folket”, sade den jamaicanska aktivisten och författaren Staceyann Chin till ABC hösten 2022, i samband med drottning Elizabeth II:s död.

LÄS MER:
Karibiska nationer vill bryta med Brittiska samväldet – får oväntat stöd
USA:s dubbelspel i Haiti uppdagas
Ett tidlöst skott i Karibien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.