Nyheter

Olje- och gasarbetare strejkar i södra Iran

 Olje- och gasarbetare i södra Iran har nu strejkat i snart två veckor för högre löner och för bättre arbetsvillkor.

IRAN | Olje- och gasarbetare i södra Iran har nu strejkat i snart två veckor för högre löner och för bättre arbetsvillkor. Det är arbetare som är anställda av underleverantörer och som jobbar vid oljeraffinaderier och inom den petrokemiska industrin som sedan den 21 april har strejkat med krav på en 79-procentig lönehöjning, rapporterar det globala facket Industriall.

Dessutom kräver de bättre arbetsvillkor och förändringar i hur arbetstiden förläggs – arbetarna vill jobba i 20 dagar i sträck för att därefter vara lediga i tio dagar. Detta då många bor långt bort och behöver längre lediga perioder med sina familjer.

Strejken pågår nu på omkring 80 arbetsplatser. Arbetarna har sagt nej till ett erbjudande från regeringen om en 27-procentig höjning av lönerna. Detta då priserna på varor och tjänster bara i januari i år steg med 40 procent.

– Industriall står i solidaritet med de strejkande kontraktsarbetarna i Iran och deras krav på höjda löner eftersom levnadsomkostnaderna har skjutit i höjden i landet. Vi lovordar ert mod och er beslutsamhet att förbättra era arbetsvillkor, säger Industrialls biträdande generalsekreterare Kemal Özkan på fackets hemsida.

* * *
LÄS MER
Iransk protestvåg riktar ilska mot Khamenei
Protester i Iran mot ökade matpriser
Strejkframgång för pakistanska vävare

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev