Nyheter

Storbritannien fortsätter smida planer på att skicka flyktingar till Rwanda

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak talar under en presskonferens efter lanseringen av ny lagstiftning om migrantkanalkorsningar, London, 7 mars 2023.

Den som kommer till Storbritannien på ”olaglig” väg – framförallt de som kommer i båt över Engelska kanalen från Frankrike – ska om landets konservativa politiker får sin vilja igenom skickas till Rwanda. Under måndagen diskuterades frågan återigen i underhuset. Utanför samlades hundratals demonstranter.

STORBRITANNIEN | I april i fjol stod det klart att Storbritannien och Rwanda ingått ett nytt partnerskap – och samarbete – gällande ekonomi och migration. I planen ingår att skicka migranter som anländer på ”olaglig” väg till Storbritannien, de flesta i båt från norra Frankrike över Engelska kanalen, till Rwanda där de istället ska få sin sak prövad. Planen har väckt ramaskri bland organisationer både i Storbritannien och internationellt. Både på grund av dess omänskliga drag men också på grund av att det väntas bli enormt kostsamt att genomföra.

Det första planet som skulle avgå i juni 2022 stoppades av Europadomstolen (vars uppgift är att se till att Europakonventionen för mänskliga rättigheter efterföljs), som då företrädde en irakisk man. Sex andra personer fanns då kvar på listan över vilka som skulle skickas till det afrikanska landet. Majoriteten av de som Storbritannien velat deportera hade – efter att deras advokater arbetat hårt för att förhindra att deras klienter skulle avlägsnas – tagits bort från listan.

Men nu är det dags igen: underhuset möttes under måndagen för andra gången sedan den högsta domstolen i London i december slagit fast att planen på att skicka asylsökande till Rwanda visst är laglig. Exakt vad nästa steg är förblir i skrivande stund oklart – men att den konservativa brittiska regeringen frivilligt skall backa är osannolikt. I oktober menade Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman att de inte kan låta en ”utländsk domstol underminera vår rätt att skydda gränsen”.

– Vi måste hitta ett sätt att få Rwanda-planen att fungera, sade hon enligt Euronews.

Enligt gruppen Safe Passage UK, som arbetar för säkra och lagliga flyktvägar till Storbritannien, uppmanar människor att inte låta Suella Braverman tala för dem.

”98 procent av afghanerna som korsar [Engelska] kanalen får asyl, men med den nya lagen skulle varenda en av dem nekas rättigheten att återuppbygga sina liv i Storbritannien. De skulle istället fångas in på order av Suella Braverman och förvisas till Rwanda”, skriver Safe Passage UK på Twitter.

Skattebetalarna kommer att få betala stora pengar

Inför måndagens möte i underhuset kommenterade branschorganisationen för jurister i England och Wales lagförslaget i en lång text på sin hemsida. De skriver bland annat att skattebetalarna kommer att få betala stora pengar för att skicka asylsökande till Rwanda samtidigt som det är osäkert hur effektiv planen kommer att vara. ”Det här skulle kunna ha en signifikant påverkan på vår nations trovärdighet i fråga om att vi tar vårt internationella ansvar”, skriver organisationen, som också är oroliga för att planen är oförenlig med Storbritanniens skyldigheter som medlem i Europarådet.

I centrala London samlades samtidigt hundratals människor för att demonstrera mot politikernas plan, rapporterar The Guardian Flera oppositionspolitiker och representanter från olika organisationer fanns på plats.

– Den här lagen kommer inte att stoppa människor… de kommer hitta ännu farligare vägar. När människor flyr finns det ingenting i världen som kan stoppa dem, sa Kolbassia Haoussou, medgrundare till organsationen Survivors Speak Out, som samlar överlevare av tortyr. Han uppmanade också människor att protestera och kontakta sina folkvalda för att få dem att tänka om.

Den brittiska regeringens mål att stoppa båtmigrationen över Engelska kanalen delas av flertalet människorättsorganisationer. Men istället för att straffa de som inte ser någon annan möjlighet än att sätta sig i en liten båt som ska korsa ett av världens mest trafikerade vatten, menar brittiska aktivister att det som behövs är säkra flyktvägar.

Riskerar att skickas till Rwanda

Först var det sagt att alla som anlänt ”olagligt” sedan den första januari 2022 skulle omfattas. Men efter de olika turerna och ingripandet från Europadomstolen är det nya datumet istället satt till den 7 mars. Den som anländer efter det – och har tagit sig till Storbritannien på ”olaglig” väg riskerar att skickas till Rwanda.

Av rädsla att deras asylansökan ska avslås i Storbritannien har asylsökande avvikit och gått under jorden, berättar Sky News som har varit i kontakt med flera personer som nu lever under radarn i samhällets utkant.

– De kan fängsla mig och skicka mig till Rwanda. För tillfället har jag inget val, säger 28-åriga Dravid.

För många har ankomsten till Storbritannien varit annorlunda än väntat.

– Jag föreställde mig inte att jag, i ögonblicket som jag anlände, skulle bli satt i handklovar som om jag vore kriminell, sade en ung sudanesisk man, till NPR.

***
LÄS ÄVEN:
Domstol ger grönt ljus för att skicka asylsökande till Rwanda
Flyg till Rwanda stoppades av Europadomstolen
Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.