Nyheter

Indonesien uppgraderar militär operation i Västpapua – civila drabbade

Västpapuanska aktivister i bråk med indonesiska soldater och poliser som försöker konfiskera deras banderoll under en demonstration som uppmanade till självständighet, Jakarta, Indonesien, december 2020.

I kölvattnet av det misslyckade fritagandet av den nyzeeländske piloten Philippe Mehrtens – där den västpapuanska självständighetsrörelsens OPM:s beväpnade gren TPNPB dödade nio indonesiska soldater och slog tillbaka fritagningsförsöket – har Indonesien ”uppgraderat” sin militära operation, bland annat i form av räder mot byar med civila offer som följd.

VÄSTPAPUA | Uppgraderingen innebär i praktiken att Indonesien sänder ytterligare trupper till Västpapua – under de senaste åren har flera tusentals placerats i västra Nya Guinea, som åberopat självständighet ända sedan början av 1960-talet – samtidigt som språkbruket från indonesiska försvarsdepartementet trappas upp.

I och med att språkligt uppgradera konflikten i Västpapua tillskansar sig den indonesiska regeringen även större juridiskt utrymme att ursäkta militära insatser, vilka hittills officiellt hållits inom ramen för att ”skydda civila”.

Minderåriga dödade och torterade

Enligt Human Rights Monitor, som fokuserar på konflikten i Västpapua och människorättsläget i Indonesien, har civila redan blivit måltavlor för en allt intensivare militär närvaro i olika konfliktområden i de västpapuanska högländerna.

Enigt uppgifter till Human Rights Monitor har bostäder och egendom satts i brand och civila såväl torterats som dödats, däribland flera minderåriga. 

Tvehövdad uppgradering

Uppgraderingen är två saker på samma gång, menar en oberoende västpapuansk journalist, verksam i Nduga-provinsen, där Philippe Mehrtens sedan flera månader hålls som gisslan av TPNPB:

– Dels är det en perfekt ursäkt för ytterligare upptrappning av den väpnade konflikten mot OPM, dels en ursäkt för ökad systematisk repression, vilken har drabbat civila i Västpapua sedan 1960-talet, säger hen till Tidningen Global.

”Kriget här för att stanna”

För den indonesiska militärens räkning – som tränat med, utbildats och utrustats av västerländska arméer, framför allt USA ­– blev det misslyckade fritagandet en pinsam historia som också stärker TPNPB och utgör ett exempel på att det verkligen är en militär organisation, och inte ett gäng kriminella vildar, som i decennier förespråkat Västpapuas avknoppning från Indonesien.

– För lokalbefolkningen ändrar det inget, kriget är här för att stanna, säger den västpapuanske journalisten till Tidningen Global.

***
LÄS MER:

Indonesien inleder militäroffensiv i Västpapua
Från Kongo till Västpapua: Hammarskjölds sista resa  
Första AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.