Nyheter

Mexikos president vill stänga strejkdrabbad nyhetsbyrå

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador anländer för att delta i en demonstration för att fira 85-årsdagen av 1938 års expropriering av landets oljeindustri, vid Zocalo i Mexico City, lördagen den 18 mars, 2023.

Den mexikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador har aviserat nedstängning av nyhetsbyrån Notimex som i flera år varit intrasslad i en facklig tvekamp mellan anställda och ägare.

MEXIKO/JOURNALISTIK | Kritiker menar att nedstängningen är ett sätt för presidentpalatset att diktera narrativen när det gäller regeringsutlåtanden, forskningsstöd och kulturella utspel, rapporterar AP.

– Det behövs ingen regeringstillsatt nyhetsbyrå längre, det hör till eran av pressutlåtanden, sade president Obrador nyligen under en presskonferens, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Notimex grundades 1968 i samband med Mexiko Citys OS-spel och strax före landet lamslogs av massiva protester mot Mexikos dåvarande auktoritära regim, som såg nyhetsbyrån som en megafon för egentvinnade medienarrativ.

Dysfunktionell arbetsplats

Sedan 2020 har Notimex varit en högst dysfunktionell arbetsplats kantad av fackliga strejker i kritik mot ägaren, den prisbelönta journalisten Sanjuana Martínez, som enligt avslöjanden 2021 har trakasserat och baktalat såväl anställda som olovligt sparkade journalister.

Mexiko återfinns långt ner på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och förblir ett av de farligaste länderna i världen att bedriva journalistik i.

Journalisters arbete är ett hot mot såväl korrupta makthavare som organiserad brottslighet, enligt Kommittén för att skydda journalister (CPJ).

***
LÄS ÄVEN:

Journalist mördad i Mexiko – tidning lägger ner
Journalistmord skjuter i höjden i Latinamerika 
När Fox News skrev historia

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.