Prenumerera

Logga in

Nyheter

Peru anklagas för ”dödlig statsrepression”

För att återställa lugn har Perus armé och polisväsende har gjort sig skyldiga till ”urskillningslöst och dödligt våld” mot landets ursprungsbefolkning rapporterar Amnesty International i en ny granskning.

”Dödlig statsrepression är ännu ett exempel på förakt för ursprungsbefolkningen och småskaliga bönder”, skriver Amnesty International i en granskning som ger svidande kritik åt den peruanska regeringen och landets militär och polisväsende. Sedan den politiska krisen briserade i december 2022 har det sydamerikanska landet fallit ner i en bråddjup politisk och social avgrund.

PERU | Ännu syns inget slut på den landsomfattande politiska och sociala kris som briserade i Peru i december förra året sedan president Pedro Castillo avsattes efter försök att upplösa landets parlament. En avsättning som har lett till massiva sociala protester som har lamslagit det andiska landet.

För att återställa lugn har staten satt hårt mot hårt och landets armé och polisväsende har gjort sig skyldiga till ”urskillningslöst och dödligt våld” mot landets ursprungsbefolkning, vilka i stora avseenden har lett de massiva protesterna, rapporterar Amnesty International i en ny granskning.

Människorättsorganisationen har utfört fältarbete i vad som kallas ”djupa Peru”, det vill säga rurala och svårtillgängliga hörn där ursprungsfolk och mäktiga ekonomiska intressen utkämpar bistra kamper om kontroll över naturresurser och marker.

Utbredda människorättsbrott

Vad Amnesty International påträffade var en uppsjö av vittnesmål som talade om statsinitierad repression, 46 möjliga brott mot mänskliga rättigheter och tolv dokumenterade dödsfall till följd av eldgivning.

Därtill säger sig Amnesty International ha påträffat ”stora brister” i utredningar kring eventuella brott begångna av militärer och poliser.”

Med totalt 48 människor döda i statligt förtryck, elva döda i vägblockader och en polisman dödad, samt hundratals skadade under en tragisk period av statligt våld, har de peruanska myndigheterna tillåtit att överdriven och dödlig användning av våld är regeringens enda svar på mer än två månader på ropet från tusentals samhällsgrupper som i dag kräver värdighet och ett politiskt system som garanterar deras mänskliga rättigheter”, säger Erika Guevara-Rosas, Amerikachef på Amnesty International, i samband med granskningens publicering.

* * *
LÄS ÄVEN
Historisk konflikt mellan stad och landsbygd bakom Perus kris
Sexuella övergrepp som utpressningsmetod
Politisk våldsvåg i Latinamerika

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.