Nyheter

Ukrainska barn i bombskydd i över 900 timmar

Ukrainska barn har i snitt tvingats söka skydd under jord i över 900 timmar – mer än en månad – sedan det ryska anfallskriget inleddes för ett år sedan.

Ukrainska barn har i snitt tvingats söka skydd under jord i över 900 timmar – mer än en månad – sedan det ryska anfallskriget inleddes, visar en rapport från Rädda Barnen.

UKRAINA | Rapporten visar hur ukrainska pojkar och flickor dagligen utsätts för stor fara, och hur de utsätts för psykiskt lidande av att till exempel ha tvingats bevittna våld eller skiljts från familjemedlemmar.

I snitt handlar det om 920 timmar som barnen tvingats tillbringa under jord sedan den 24 februari i fjol, vilket motsvarar drygt 38 dygn. I till exempel Charkiv har över 1 700 flyglarm ljudit i omkring 1 500 timmar under fjolåret. Längs med frontlinjen i sydöstra Ukraina pågår beskjutning så gott som hela tiden.

”Barn betalar högsta priset”

– Barnen startade inte kriget men de betalar det högsta priset, säger Sonia Chush, Rädda Barnen i Ukraina, i ett pressmeddelande.

Lärare berättar hur de uppfunnit lekfulla övningar för att träna skolbarn att söka skydd inom tre minuter, för att minska stressen hos barnen.
Skyddsrummen under jord är utrustade med material för teckning, lek och dans, för att göra tillvaron uthärdlig.

Rädda Barnen uppmanar de stridande parterna att följa internationell lag och skydda civila samt civila inrättningar så som hem, skolor och sjukhus från angrepp.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.