Nyheter

Egyptens president benådar människorättsforskaren Patrick Zaki

Människorättsforskaren Patrick Zaki fängslades för en artikel som berättar om den diskriminering som han och andra medlemmar av Egyptens koptiska kristna minoritet säger att de har utsatts för.

Egyptens president Abdel Fattah Al-Sisi benådade människorättsforskaren Patrick Zaki på onsdagen, en dag efter att Zaki hade dömts till tre års fängelse efter att ha funnits skyldig till att ha spridit ”falska nyheter”.

EGYPTEN | Människorättsforskaren Patrick Zaki, 32, fängslades för en artikel som berättar om den diskriminering som han och andra medlemmar av Egyptens koptiska kristna minoritet säger att de har utsatts för.

Zaki greps i februari 2020 på Kairos flygplats när han återvände från Italien, där han studerade. Han anklagades för att ha spridit falska nyheter och gått med i en terroristgrupp. Rättegången mot honom kritiserades mycket av människorättsgrupper, som sa att anklagelserna mot honom var politiskt motiverade.

Den regeringsknutna tidningen al-Ahram skriver att presidenten också benådade människorättsadvokaten Mohammed El-Baqer, som är advokat för Alaa Abd el-Fattah – Egyptens mest kända politiska fånge. Al-Baqer fängslades 2019 och 2021 dömdes han till fyra års fängelse, anklagad för spridning av falska nyheter, missbruk av sociala medier och att gå med i en ”terrorist”-grupp.

– Vi välkomnar nyheten om deras benådning och kräver omedelbar frigivning av tusentals som fortfarande är fängslade i Egypten av politiska skäl, skriver den framstående rättighetsaktivisten Hossam Bahgat på Twitter. Bahgat är verkställande direktör för Egyptian Initiative for Personal Rights, och representerade Zaki i rätten.

Egypten har ofta kritiserats för sina mänskliga rättigheter, med tiotusentals politiska fångar – inklusive journalister, advokater, fackföreningsmedlemmar och konstnärer – bakom lås och bom, enligt rättighetsgrupper.

Egypten har benådat dussintals fångar under de senaste månaderna, efter att landets mänskliga rättigheter hamnade under internationell granskning när de stod värd för FN:s klimatmöte i november.

Tusentals politiska fångar beräknas av rättighetsgrupper förbli häktade i Egypten, många utan rättegång.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.