Nyheter

Livstecken från Alaa Abd El-Fatteh

Laila Soueif, mamma till den fängslade pro-demokratiaktivisten Alaa Abd El-Fattah, Kairo, Egypten, torsdagen den nov.

Hälsoläget för den hunger- och vätskestrejkande demokratiaktivisten och bloggaren Alaa Abd El-Fattah som sitter fängslad i Egypten har varit oklart men på måndagen fick familjen äntligen livstecken från honom.”Jag är så lättad. Vi har just fått ett meddelande från fängelset till min mamma, Alaa lever, han säger att dricker vatten igen”, skrev hans syster Sanaa Seif på Twitter. Artikeln har uppdaterats.

EGYPTEN | Alaa Abd El-Fattah inledde en vätskestrejk den 6 november, samma dag som COP 27 inleddes i Egypten förra söndagen. I torsdags fick hans familj uppgifter om att fängelset har gjort ett ”medicinskt ingripande” men detaljer kring vad det innebär och hur han mår hade ännu inte kommit fram.

Men på måndagen fick familjen slutligen livstecken från honom, via ett kort brev som Alaa Abd El-Fattah ska ha skrivit själv enligt systern Sanaa Seif. ”Han säger att han kommer säga mer så fort han kan. Det är definitivt hans handstil. Livstecken, till slut. Varför höll de den här informationen från oss i två dagar”, skriver hon vidare på Twitter med hänvisning till att brodern alltså började inta vätska igen i lördags.

USA vill se honom fri

I torsdags uttryckte USA:s administration krav på att Alaa Abd El-Fattah ska friges efter att samma krav hade rests några dagar tidigare av FN och den tyska förbundskanslern Olaf Scholz.

– Vi har kommunicerat på hög nivå med den egyptiska regeringen om det här fallet, vi hyser djup oro om det och vi skulle vilja se honom frigiven, sade USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till reportrar i Washington i torsdags, rapporterar Al Jazeera.

”Politiskt pris för min död”

Alaa Abd El-Fatteh inledde redan i april i år en hungerstrejk med begränsat kaloriintag på hundra kalorier om dagen, bland annat i protest mot att han har nekats att få tillgång till böcker och besök i fängelset. Sedan COP 27 inleddes förra söndagen har han även vägrat att inta vätska.

Några veckor innan vätskestrejken kunde hans syster Mona Seif besöka honom i 20 minuter. Under besöket förklarade han att han kommer att dö i fängelset: ”Du måste komma över föreställningen att du kommer att rädda mig. Fokusera på att uppnå det högsta möjliga politiska priset för min död” ska han ha uppmanat henne.

Mänskliga rättigheter i fokus på COP 27

Det berättar skribenten Yasmin El-Rifae, som är gift med en kusin till Alaa Abd El-Fatteh i en essä i The New York Times där hon kritiserar liberala demokratier som hon menar prioriterar sina relationer med auktoritära diktaturer i syfte att säkra sina strategiska intressen högre än hur dessa regimer agerar mot sina egna medborgare.

I ett läge när Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi står värd för COP 27, som Yasmin El-Rifae menar syftar till att rentvå landets rykte i världen, har Alaa Abd El-Fattahs hungerstrejk sett till att landets brott mot mänskliga rättigheter ”står i fokus för toppmötet”.

* * *
LÄS MER
Alaa Abd El-Fattahs liv i akut fara – pressen på Egypten ökar
Egyptiske Alaa Abd El-Fattah i lång hungerstrejk
”Rättighetsbaserad klimatagenda” under COP 27 efterfrågas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.