Nyheter

”Rättighetsbaserad klimatagenda” under COP 27 efterfrågas

En kvinna håller ett plakat under en demonstration som uppmanar till klimatåtgärder på den afrikanska kontinenten inför FN:s klimattoppmöte COP 27 som börjar den 6 november och är planerad att avslutas den 18 november i Sharm el-Sheikh, Egypten.

Det är nödvändigt att få en ambitiös och rättighetsbaserad klimatagenda under FN:s klimattoppmöte COP 27. Det menar Human Rights Watch som också varnar för det allt svårare läget för civilsamhället i värdlandet Egypten. Samtidigt har en av landets mest namnkunniga politiska fångar, Alaa Abd El-Fattah, som länge har hungerstrejkat meddelat att han kommer att vägra vätska från och med mötets start på söndag.

EGYPTEN | Utrymmet för det egyptiska civilsamhället har krympt under lång tid och det har också inneburit stora begränsningar för landets miljö- och klimatrörelser som inte har möjlighet att utföra oberoende arbete, skriver Human Rights Watch på sin hemsida inför mötets öppnande söndagen den 6 november.

– Under dagarna som kommer måste länder leva upp till sina långvariga löften att förhindra de mest förödande effekterna av klimatförändringarna. Samtidigt bör de på nytt betona för Egyptens regering och andra auktoritära administrationer att oberoende miljöaktivism är oumbärlig för den robusta klimatpolitik som världen så brådskande behöver, säger Richard Pearshouse, miljöchef på Human Rights Watch.

För regeringar är det obligatoriskt ur ett människorättsperspektiv att hantera och vidta åtgärder mot klimatförändringarna, exempelvis genom att snabbt strypa utsläppen av växthusgaser liksom att bistå människor att anpassa sig till klimatförändringarnas effekter, menar Human Rights Watch som betonar att regeringar under COP 27 måste anta en rekommendation om att ”snabbt fasa ut all användning och produktion av fossilbränslen”. För att nå klimatmålen måste regeringarna, menar Human Rights Watch vidare, på COP 27 också förbinda sig att inte längre ge tillstånd till nya fossila projekt liksom sluta stödja olje-, gas- och kolprojekt oavsett om det handlar om subventioner eller internationell finansiering av sådana projekt. Detta för att snabbt nå utsläppsminskningar och att minska skadan som fossila bränslen och klimatförändringar orsakar på mänskliga rättigheter världen över

Svårt kritisera egyptiska regeringen

För att åstadkomma betydelsefull förändring vad gäller världens klimatarbete krävs bland annat att civilsamhällesorganisationer tillåts delta vid klimattoppmöten. Att så inte är fallet i Egypten är något som Human Rights Watch larmade om redan i september efter att organisationen under sommaren hade intervjuat 13 personer med närhet eller koppling till den egyptiska miljörörelsen. Då framkom att de frågor som är svårast att lyfta och kritisera handlar om den egyptiska regeringens tillkortakommanden vad gäller att skydda människor från industriutsläpp eller påverkan från jordbruksnäringen. Svårast är att kritisera den egyptiska militärens omfattande affärsverksamhet, och nationella infrastrukturprojekt som ofta sammankopplas med presidentämbetet eller militären, enligt de människor som Human Rights Watch har talat med.

Det var bland annat kritik mot det auktoritära egyptiska styret i samarbete med landets mäktiga armé som ledde till att den arabiska våren slog rot i landet i och med 25 januari-rörelsen 2011. Demokratiaktivisten Alaa Abd El-Fattah blev då känd världen över för sitt arbete mot det dåvarande styret under Hosni Mubarak och blev en symbol för det egyptiska folkets vilja till förändring. Sedan dess har han fängslats upprepade gånger och har tillbringat åtta av de senaste tio åren bakom galler. Sedan i april i år har han hungerstrejkat på olika sätt, och han har nu uppgett att han kommer att inleda även en vätskestrejk med början på söndag i protest mot hans fängelsestraff som han dömts till för spridande av påstådda ”falska nyheter” liksom för hur han behandlas i fängelset.

Sanaa Seif, syster till Egyptens kanske landets mest namnkunnige politiske fånge Alaa Abdel-Fattah, arrangerar en sittande protest i London tisdagen den 1 november 2022
Sanaa Seif, syster till Egyptens kanske landets mest namnkunnige politiske fånge Alaa Abdel-Fattah, arrangerar en sittande protest i London tisdagen den 1 november 2022. Familjen till Egyptens mest framstående fängslade aktivist säger att han startade en " full hungerstrejk" på tisdagen och planerar att sluta dricka vatten från och med söndag, den första dagen av det globala klimatmötet. Foto: AP Photo/Kin Cheung

Riskerar att dö under klimatmötet

Alaa Abd El-Fattah betraktas av Amnesty International som en samvetsfånge, det vill säga att han har fängslats för sina åsikters skull. Han är också såväl brittisk som egyptisk medborgare och hans systrar Sanaa Seif och Mona Seif inledde en sittprotest utanför det brittiska utrikesministeriet i London den 18 oktober och kräver att brittiska ledare agerar för att få Alaa Abd El-Fattah fri innan COP 27 inleds. I måndags lyckades de få kontakt med utrikesministeriet och utrikesministern James Cleverly:

– Vi fick slutligen den brittiske utrikesministerns uppmärksamhet. Jag hoppas att det inte är för sent, säger Sanaa Seif till Middle East Eye i samband med en presskonferens på torsdagen.

– När Alaa trappar upp sin hungerstrejk… när han slutar att dricka vatten kommer jag att åka till Egypten för att delta i COP 27. Jag vill säga till dessa tjänstemän att om ni inte räddar honom kommer ni att ha blod på era händer, fortsätter hon och tar också upp det faktum att den brittiske premiärministern Rishi Sunak som först meddelade att han inte skulle åka till Egypten nu har ändrat sig och kommer att delta:

– Du kommer att vara i samma land där en brittisk medborgare håller på att dö, och om du inte visar att du bryr dig kommer det att tolkas som grönt ljus för att döda honom.

Human Rights Watch tar upp det faktum att så sent som i måndags greps ett 70-tal personer efter att människor har uppmanat till regeringskritiska protester  den 11 november, det vill säga under toppmötet.

– Innan delegationerna ens har kommit till Egypten har myndigheterna redan visat sitt rätta ansikte genom att slå ner på alla egyptier som vågar dra uppmärksamheten till det svåra människorättsläget i landet, säger Richard Pearshouse från Human Rights Watch och fortsätter:

– Regeringar som deltar i COP 27 har ett ansvar att kalla Egyptens retorik om tolerans och öppenhet för vad det är, tomt och meningslöst, och att uppmana egyptiska myndigheter att sätta stopp för begränsningarna av rättigheter, säger han på Human Rights Watchs hemsida.

* * *
LÄS MER
Hot och trakasserier mot egyptiska miljögrupper
Energisamarbete mellan EU och Egypten kritiseras
Egyptiske Alaa Abd El-Fattah i lång hungerstrejk

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.