Nyheter

Ledaren för Thailands populäraste parti avstängd

En anhängare till Phak Kao Klai (”Ny framtid”) under en protest utanför parlamentet i Bangkok, Thailand, onsdagen den 19 juli 2023.

Ledaren för Thailands reformvänliga parti Phak Kao Klais (”Ny framtid”) Pita Limjaroenrat har fått sitt sista försök att bli premiärminister blockerat av militära rojalistiska motståndare, efter att en domstol stängde av honom från parlamentet.

THAILAND | Under onsdagen inledde Pita Limjaroenrat ett andra försök för att säkra tillräckligt med parlamentariskt stöd för att bli premiärminister, men författningsdomstolen meddelade att han stängdes av från parlamentet då han enligt domstolen inte var valbar för att ställa upp i valet.

Pita Limjaroenrats parti Phak Kao Klai fick flest röster i valet i maj efter att ha lovat djärva förändringar för att ta bort militären från politiken och se över en lag som skyddar den mäktiga monarkin från kritik. Partiet är starkt emot det konservativa etablissemanget och har ställts inför stora utmaningar när de försökt ta makten.

Anklagelserna som utreds av författningsdomstolen kretsade kring påståenden om att Pita Limjaroenrat var olämplig att ställa upp i valet eftersom han ägde medieaktier – ett påstående han förnekar.

Avstängningen påverkade inte möjlighet att bli nominerad till premiärministerposten i onsdagens omröstning, eftersom det inte var nödvändigt för kandidater att vara parlamentsledamot. Men Pita Limjaroenrats rivaler hävdade i parlamentet att han inte borde få kandidera för att bli premiärminister eftersom han redan hade gjort det förra veckan och misslyckades.

Pita försökte vinna deras stöd i en omröstning förra veckan men bara 13 av 250 senatorer stödde honom. Många sa att de inte skulle stöda honom på grund av hans löfte att ändra Thailands majestätslag – enligt vilken kritik mot monarkin är straffbart med upp till 15 års fängelse. Vissa anklagade honom för att försöka störta kungafamiljen. Pita har förnekat detta och har sagt att monarkin används som förevändning för att blockera honom av motståndare som fruktar att de kommer att förlora under en Phak Kao Klai-regering.

Under Thailands valsystem, för att bli premiärminister, är det nödvändigt att säkerställa majoritetsstöd från både det valda underhuset och senaten.
Pita Limjaroenrat hade i valet gått ihop i en koalition tillsammans med sju andra partier för att göra samlat motstånd mot det militära etablissemang som har haft och reglerat makten i Thailand sedan militärkuppen 2014.

Jan-Åke Eriksson

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.