Nyheter

Bosniens fjärde Pridefestival hålls i helgen

Deltagare i Prideparaden i Sarajevo i augusti 2021.

Bosnien var det sista landet på västra Balkan som anordnade en Pridefestival år 2019. Den 24 juni är det dags för den fjärde festivalen i huvudstaden Sarajevo. Efter en attack mot ett Pridefirande tidigare i år har stödet bland allmänheten vuxit erfar organisatörerna.

BOSNIEN | Bosnien är sedan 1990-talets krig ett fortsatt splittrat land. Medan den fjärde Pridefestivalen ska gå av stapeln i huvudstaden Sarajevo den 24 juni, stoppades en annan Pridefestival i Banja Luka tidigare i år. Sarajevo ligger i Federationen Bosnien och Herzegovina, Banja Luka ligger däremot i Republica Srpska.

Samma land har nämligen tre olika administrativa regioner som har en hög grad självbestämmande. Myndigheterna i den serbiska delen av Bosnien menade att det var säkerhetsskäl som låg bakom beslutet att stoppa festivalen i mars, rapporterar Radio Free Europe. Beslutet följde efter två olika attacker mot hbtq-aktivister och organisatörerna av det planerade Pridefirandet i Banja Luka.

Ökat stöd bland allmänheten

Inför den 24 juni har flera olika evenemang till stöd för hbtq-personer anordnats i Sarajevo, skriver Balkan Insight. Liksom under själva paraden den 24 juni har säkerhetspådraget runt dessa evenemang varit mindre än tidigare år, något som av deltagare ses som ett framsteg och som att hotbilden har minskat. Något som man bland annat kopplar samman med de två attackerna i Banja Luka – som ledde till ett ökat stöd bland allmänheten.

– Vi kan se att stödet växer och blir mer synligt, särskilt efter attacken i Banja Luka. Flera offentliga institutioner har deltagit i organisationen av aktiviteter nu under Pride-månaden och vi har kunnat nå ut på ett sätt vi inte har gjort tidigare, säger Vanja Sunjic, som är med i kommittén som ordnar Sarajevo Pride.

Mottot för den fjärde upplagan av Sarajevo Pride är ”stolta tillsammans” och är både en förhoppning och en uppmaning om att gå samman för hbtq-personers rättigheter.

* * *
LÄS MER
Högerextrema planerade dåd mot Pride-festival
USA: Lagar och attentatshot stoppar Pride
Polisen stoppar Europride i Serbien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.