Startsida - Nyheter

Nyheter

Flyktingar driver rättsprocess mot Australien

Demonstranter i Sydney protesterar mot Australiens avtal med öarna Manus och Nauru dit flyktingar hänvisas.

Australien har länge varit ökänt för notoriskt hårda regler som separerar flyktingfamiljer och placerar människor som söker asyl i läger på öar utanför Australien. Nu utmanar en grupp flyktingar systemet med hjälp av australiska advokater och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

AUSTRALIEN | 35-åriga Maya, som inte vill uppge sitt fullständiga namn av säkerhetsskäl, flydde sitt hemland Iran 2012 tillsammans med sin familj. De reste via Indonesien och Malaysia men kände sig inte säkra i något av länderna, rapporterar Al Jazeera. De tog sig sedan vidare till Australien i båt, men när de väl anlände skickades de till ett läger på Stillahavsön Nauru – ett land som Australien sedan länge har ett avtal med om att ta emot flyktingar.

Familjen – Maya, hennes syskon och deras mamma, fick veta att de aldrig skulle få bosätta sig i Australien eller beviljas skydd där. Bara 50 dagar tidigare hade en syster till Maya anlänt till en annan ö och hade snabbt flyttats till Australien där hon beviljades skyddsstatus och har levt där sedan dess. Tidpunkten för när resten av familjen anlände avgjorde hur de behandlades.

2016 skärpte Australien, som i decennier redan hade haft en mycket hård invandringspolitik, sina regler ytterligare. Alla som anländer i båt ska sedan dess förflyttas till öar utan möjlighet att ta sig vidare till Australien – detta oavsett vilka skäl de anger för flykten och valet av flyktväg.

Rättsprocess mot Australien

Maya och hennes familj är nu en av tretton familjer som med hjälp av advokater, som via FN driver fallet, har inlett en process mot Australien. Samtliga familjer har separerats från andra närstående som i stället för att hamna i läger på öarna har fått bosätta sig i Australien. Advokaterna och familjerna argumenterar bland annat att Australien genom att separera dem bryter mot Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR).

Australien tillåter bara evakuering från öarna om det är en medicinsk nödsituation. Annars har man avtal med Nya Zeeland och USA som ska ta emot människor från Australien.

Men, menar advokaterna som driver fallet, det är inget alternativ för de som redan har familjemedlemmar i Australien. Australien – som har skrivit under konventionen – är enligt advokaterna från australiska Human Rights Law Centre skyldiga att erbjuda upprättelse åt dem vars rättigheter man har kränkt.

* * *
LÄS MER
Migranter hyser hopp om liv i USA trots skärpta regler
Migranter skickas till Rwanda i juni
EU ger ytterligare en båt till Libyens kustbevakning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.