Nyheter

FN drar ner bistånd till rohingyer

FN skär ner bistånd i form av mat och förnödenheter till den muslimska minoriteten rohingyer som har flytt till Bangladesh.

FN skär ner bistånd i form av mat och förnödenheter till den muslimska minoriteten rohingyer, som bor i flyktingläger i Bangladesh efter att ha fördrivits av regimen i Myanmar. Konsekvenserna väntas bli förödande, på kort och lång sikt, varnar FN-rapportörer och riktar fokus mot omvärlden.

BANGLADESH | Det handlar om neddragna biståndsmedel som väntas drabba omkring en miljon människor, vars enda uppehälle består av hyddor resta av bambu och plastskynken och vars enda källa för mat, rent vatten och mediciner är världssamfundet via FN:s världsmatprogram (WFP), rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

FN:s världsmatprogram har förvarnat om 17-procentiga nedskärningar för biståndet till rohingyer i Bangladesh i mars.

Beskedet ökar pressen på tillskjutna medel från världssamfundet för att undvika rationer på befintliga medel redan i april, något som riskerar att stärka den illegala handeln med förnödenheter.

FN:s världsmatprogram har förvarnat om 17-procentiga nedskärningar för biståndet till rohingyer i Bangladesh i mars
FN:s världsmatprogram har förvarnat om 17-procentiga nedskärningar för biståndet till rohingyer i Bangladesh i mars. Här är rohingyer på väg att förflyttas till ön Bhasan Char i Bangladesh i februari 2021. Foto: AP Photo

Neddragningar kan få ”förödande konsekvenser”

Inifrån FN-byråkratin hörs skarp kritik mot neddragningarna: FN:s särskilda rapportörer Michael Fakhri och Thomas Andrews har varnat för ”förödande konsekvenser”. På kort och lång sikt.

– Rohingyer på flykt behöver omedelbara insatser från det internationella samfundet för att säkerställa att dessa nedskärningar – och deras generationsövergripande konsekvenser – undviks. Insatserna kunde inte vara högre, understryker Fakhri och Andrews i ett pressmeddelande.

På kort sikt är det särskilt olyckligt att beskedet om neddragningarna faller tätt inpå den muslimska fastemånaden ramadan.

På lång sikt är det troligt att försämrade levnadsvillkor i ett redan eftersatt uppehälle i Bangladeshs FN-översedda flyktingläger lär leda fler rohingyer på ”en andra flykt”. Nu från flyktinglägren i Bangladesh ut på öppet hav i förhoppning om en bättre tillvaro i Indonesien eller Malaysia.

Rohingyer flyr flyktinglägren i Bangladesh, här har en grupp gått i landet i  Aceh Besar i Indonesien
Rohingyer flyr flyktinglägren i Bangladesh, här har en grupp gått i landet i  Aceh Besar i Indonesien. De anlände i mitten av  februari 2023. Foto: AP Photo/Riska Munawarah

2022 – dödligaste året hittills

Liksom för migranter som korsar Medelhavet för att nå Europa har dessa resor stora och vådliga insatser – och för många, dödliga utgångar.

2022 var det hittills dödligaste året när det gäller drunknade rohingyer som senast hade uppehållit sig i Bangladesh. Totalt, som man vet, drunknade 180 personer förra året.

Andra fall har handlat om rohingyer som har drivit i 60 dagar till havs utan mat eller dricksvatten tillhands efter att smugglare har övergivit dem av rädsla för att bli påkomna av myndigheter.

Rohingyer vilar på stranden Lampanah Leungah i Aceh Besar efter att ha anlänt i förra veckan
Rohingyer vilar på stranden Lampanah Leungah i Aceh Besar efter att ha anlänt i förra veckan. Foto: AP Photo/Riska Munawarah

FN-rapportörer: ”Krävs mer än ord”

För andra rohingyer – och något som har varit ett problem i många år – riskerar desperationen att leda till ett utnyttjande, av mindre noggranna näringsidkare, som har tvingat många rohingyer, särskilt kvinnor, in i trafficking, prostitution och i modernt slaveri.

Världssamfundet bör omgående skjuta till medel för att täppa till hålen i det minskade anslaget av nödbistånd till den utsatta minoriteten, menar FN-rapportörerna Michael Fakhri och Thomas Andrews:

– Medan många stater har krävt rättvisa och ansvarsskyldighet för rohingyer behöver människor i lägren mer än ord och uttalanden om solidaritet, konstaterar de.

* * *
LÄS ÄVEN
Rohingyaflyktingar döms till fängelse i Myanmar
FN ger klartecken till folkmordsprocess mot Myanmars junta
Nobelstiftelsen om pedofilanklagad fredspristagare: ”Inte aktuellt dra tillbaka priset”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.