Japanska myndigheter ger grönt ljus åt energibolaget TEPCO att släppa ut 1,3 miljoner ton radioaktivt restvatten i Stilla havet i början av april. Det är det minst teknikfrämjande men ekonomiskt mest gynnsamma alternativet, menar organisationen Greenpeace i en kritisk kommentar till beslutet – som även kritiseras av inhemska yrkesfiskare såväl som grannationer.
JAPAN | Tolv år efter den förödande kärnkraftsolyckan står japanska myndigheter inför en ny gäckande och allvarlig fråga – vad att göra med allt radioaktivt restvatten som förvaras i containrar.
Dagligen omhändertar anläggningen, som drivs i regi av Tokyo Electric Power Company (TEPCO), 100 000 liter vatten som är radioaktivt kontaminerat och måste hållas undan från allmänheten.
Men utrymme börjar bli en kritisk bristvara i takt med att avvecklingsarbetet med kärnkraftsanläggningen fortgår – vilken väntas pågå i 40 år till, fram till 2060-talet – så för att bereda plats åt nya volymer av radioaktivt vatten kommer 1,3 miljoner ton att släppas ut i Stilla havet i början av april, rapporterar en rad medier, däribland Euronews.
Yrkesfiskare: ”Börja om från noll”
Enligt det internationella atomenergiorganet IAEA sker den enorma volymen inom ramen för internationell standard för ”vad som inte kommer att skada miljön”, men kritiker saknas inte.
– Vi har lidit skador på vårt anseende ända sedan katastrofen och nu kommer vi behöva gå igenom allt igen, och börja om från noll, säger yrkesfiskaren Masahiro Ishibashi, till nyhetsbyrån AFP
.Även Japans grannländer är kritiska. Sydkorea, Kina och önationer i Stilla havet vädjar till Japan att skjuta upp beslutet. Särskilt önationer i Stilla havet är oroliga för de långsiktiga konsekvenserna och hänvisar till sitt arbete med att alltjämt överse konsekvenserna för havs- och kustmiljöer i kölvattnet efter kärnkraftsolyckan 2011.
Greenpeace: Ekonomi framför ekologi
Även Greenpeace är kritiska till Japans stundande utsläpp och pekar på TEPCO:s ekonomiska prioriteringar framför ekologiskt ansvarstagande.
– Hellre än att använda den bästa tillgängliga teknologin för att minimera radioaktiva faror genom att förvara och ta hand om vattnet över lång tid väljer de det billigaste alternativet, att dumpa vattnet i Stilla havet, säger Kazue Suzuki, vid japanska Greenpeaces klimat- och energiavdelning, i ett uttalande, rapporterar Euronews.
* * *
LÄS MER
Japan kämpar mot klockan med radioaktivt kärnavfall
Kina förbereder lansering av historisk toriumreaktor
Klimatkrisen ska lösas med önskedrömmar om ny kärnkraft