Nyheter

Florida kan förbjuda prat om mens i lågstadiet

Ett lagförslag har lagts fram i USA av republikanen Stan McClain som vill att offentliga skolor inte ska få lära ut frågor kopplade till mens liksom sexualitet och sexuellt överförbara sjukdomar förrän i årskurs 6 och uppåt.

USA | Florida behandlar ett lagförslag som skulle förbjuda all diskussion om mens för elever yngre än 11 år. Lagförslaget har lagts fram av republikanen Stan McClain som vill att offentliga skolor inte ska få lära ut frågor kopplade till mens liksom sexualitet och sexuellt överförbara sjukdomar förrän i årskurs 6 och uppåt. I årskurs 6 är eleverna ungefär 11–12 år. När förslaget diskuterades i en kommitté i onsdags i förra veckan bekräftade Stan McClain att om flickor som är yngre än så får mens kommer de inte att få prata om det.

– Så om unga flickor får erfarenheter av menscykeln i femte eller fjärde klass, kommer det att förbjuda samtal från dem eftersom de går i en klass under den sjätte, frågade demokraten Ashley Gantt, rapporterar ABC News.

– Det skulle det, svarade Stan McClain.

Ashley Gantt har
tidigare jobbat som lärare i lågstadiet och vet att flickor kan få sin första mens redan i tioårsåldern. Hon undrade om lärare inte får samtala med de barn som fått mens tidigt. Enligt McClain är det inte meningen och att han uppgav att han är öppen för vissa ändringar i skrivningen av lagförslaget.

Enligt samma lagförslag ska det också bli möjligt för föräldrar att opponera sig mot skolmaterial som de anser är olämpligt för deras barn. Syftet med lagförslaget är enligt McClain att sexualundervisningen ska vara enhetlig i alla delstaten Floridas 67 skoldistrikt. Förslaget måste godkännas i ytterligare en kommitté innan den kan behandlas i representanthuset som helhet.

* * *
LÄS MER
Skottland tar täten i kampen mot mensfattigdom
Satsning på mensskydd säkrar flickors skolgång
286 år kvar till jämställdhet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.