Nyheter

Frontexoperation startad i Nordmakedonien – kvinna skjuten till döds

Frontex och makedonska gränspoliser står uppradade under den officiella lanseringen av Frontex gemensamma operation i Nordmakedonien, i Skopje, Nordmakedonien, torsdagen den 20 april 2023.

Balkanrutten har varit en populär flykt- och smuggelväg sedan långt innan den så kallade flyktingkrisen 2015. I Nordmakedonien sköts en kvinnlig flykting nyligen av polis medan de försökte gripa en misstänkt flyktingsmugglare. Hon dog senare på sjukhus, skriver InfoMigrants.

NORDMAKEDONIEN | Tumult ska enligt rapporter ha utbrutit i Nordmakedonien när landets polis den 19 april försökte gripa en misstänkt människosmugglare. En kvinna blev träffad av polisens skott och dog senare på sjukhus, rapporterar InfoMigrants.

Den dödliga skottväxlingen ska ha inträffat efter att polisen inspekterade två bilar utanför den nordmakedonska staden Gevgelija, som ligger nära den grekiska gränsen. Enligt EU:s gränsbyrå Frontex har antalet migranter som reser längs med den så kallade Balkanrutten, en vanlig väg mot Västeuropa från Turkiet, ökat kraftigt sedan coronapandemin.

Mellan januari och mars i år har 14 858 ”olagliga” gränskorsningar noterats av Frontex längs med Balkanrutten, som sträcker sig från Grekland, via länder som Nordmakedonien, Bosnien och Herzegovina, Serbien och Albanien. Dessa länder är inte med i EU.

Den dödliga skjutningen inträffar samtidigt som Frontex har inlett ett samarbete med Nordmakedoniens polis. Frontex har sedan tidigare inlett liknande samarbeten med fyra andra länder som gränsar mot EU men som inte är medlemmar i unionen, bland annat Albanien. Operationen i Nordmakedonien blir därmed det femte samarbetet med ett icke-EU-land.

Under torsdagen hölls en ceremoni för att inviga samarbetet i huvudstaden Skopje. Syftet är att stärka upp längs med gränsen mot EU-landet Grekland. Totalt skickar Frontex 100 gränsvakter till Nordmakedonien. Dessa ska enligt ett pressmeddelande ”hjälpa lokala myndigheter med gränsövervakning och kontroller, inklusive patrulleringar, att kontrollera dokument och samla information om gränsöverskridande brottslighet”. Målet med närvaron i Nordmakedonien är att bidra till ökat säkerhet längs med EU:s yttre gräns, enligt pressmeddelandet.

– Idag är en milstolpe. Vi är här för att lansera Frontex operation som kommer att stärka och stötta Nordmakedoniens gränskontroll. Vi har en dedikerad partner (i Nordmakedonien) som delar vårt engagemang för att upprätthålla gränsen. Tillsammans kommer vi att arbeta outtröttligt för att skydda våra medborgares säkerhet och säkerheten i hela regionen. Vi måste komma ihåg att vårt uppdrag inte bara handlar om gränskontroll utan också om att skydda liv och att upprätthålla de värderingar som definierar oss, sade Frontex direktör Hans Leijtens i Skopje.

Frontex har skakats av ett flertal skandaler de senaste åren, främst för sina insatser i Grekland samtidigt som grekisk kustbevakning utför så kallade pushbacks. Rapporter har även visat att Frontex kan ha varit såväl passivt som aktivt delaktiga i dessa. Människorättsorganisationer ifrågasätter regelbundet myndighetens aktiviteter, men i förslaget på ny migrationspolitik inom EU kommer Frontex att få en central roll. EU-parlamentet godkände förslaget på ny migrationspolitik under torsdagskvällen. Men förhandlingar mellan kommissionen, rådet och parlamentet kvarstår och det mesta tyder på att flera kompromisser är att vänta.

***
LÄS MER

Frontex nämner NGO:s över 1000 gånger i rapporter om smuggling
Berättelser om kvinnor till sjöss
EU:s migrationspakt: ”Cementerar det sämsta av dagens politik”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.