Intro

Kurdo Baksi hoppas att dörrarna till helvetet ska stängas

I mitten av maj går Turkiet till val och det är inte självklart att president Recep Tayyip Erdoğan lyckas få en tredje mandatperiod på posten. Författaren, journalisten och samhällsdebattören Kurdo Baksi, aktuell med boken Endast den som är turk är lycklig, tror att oppositionskandidaten Kemal Kilicdaroglu kan bli den som avslutar Erdoğans två decennier långa tid som ledare för Turkiet.
– Hans chanser ser bra ut, han har alla de egenskaper som Erdoğan inte har.
Läs Bella Franks intervju.

Det har gått tio år sedan Rana Plaza-katastrofen i Bangladesh då över 1 100 textilarbetare dödades. Sedan dess har arbetet pågått för att göra textilfabriker säkrare. Dessutom har satsningar gjorts för att minska textilindustrins utsläpp – nu finns nio av världens tio mest hållbara klädfabriker i Bangladesh. Men en grönare fabrik innebär inte alltid förbättringar för arbetarna i den. Dessutom är internationella märkesföretag ofta ovilliga att betala mer för varor från gröna fabriker.
Läs Fler ”gröna” fabriker efter Rana Plaza-katastrofen

I Bryssel röstade Sverigedemokraterna emot både migrationspakten och klimatpakten. När resten av EU till slut enas om ganska otillräckliga åtgärder för flyktingar och klimatet, då är alltså regeringens stödhjul emot. Och hotar med regeringskris. Samtidigt som de försvarar att deras riksdagsledamot precis deltagit på en konferens med förintelseförnekare, vaccinmotståndare och klimatförnekare och planerar att knacka dörr för att räkna folk och kasta ut papperslösa.
Maria Ferm skriver krönika.

Om detta och mycket mer står att läsa i dagens Tidningen Global.

Välkommen!

Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Intro

Klimatförhandlingarna

vid COP28 står inför en ödesfråga – utfasningen av fossila bränslen. Ett utkast till förhandlingstext pekar på ett övervägande av en utfasning av fossila bränslen som en central del av det slutliga avtalet vid FN:s klimatmöte. Utkastet till avtalstext för COP28 inkluderar tre olika alternativ, vilka representanter från nära 200 länder nu skall komma överens om. Det första alternativet i utkastet förespråkar ”en ordnad och rättvis utfasning av fossila bränslen”. Språkbruket antyder att rika nationer med en lång historia av fossilbränsleanvändning bör fasa ut dem snabbare än fattigare länder som fortfarande utvecklar sina resurser.
Det andra alternativet kräver ”accelererade insatser för att avveckla fossila bränslen”.
Det tredje alternativet skulle helt undvika att nämna en utfasning av fossila bränslen.
Läs Utfasning av fossila bränslen förslag till klimatavtalet 

En av de mest symboliska och långdragna rättsprocesserna kopplade till Augusto Pinochets blodiga regim når äntligen sin slutpunkt när en nyckelperson i mordet på sångaren Víctor Jara 1973 har utlämnats till Chile för att ställas inför rätta.
Läs Víctor Jaras påstådda mördare utlämnad till Chile 

Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system. Cyberangreppet kan innebära att Sellafields mest känsliga aktiviteter – som flytt av radioaktivt avfall – har äventyrats.
Läs Brittisk kärnkraftsanläggning hackad 

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Intro

Mänskligheten står inför ”förödande dominoeffekter”

inklusive massfördrivning och ekonomisk ruin när planeten värms upp. En rapport från forskare varnar för att vi närmar oss fem kritiska ”tipping points” där effekterna kan vara oåterkalleliga. ”Tipping points i jordsystemet utgör hot av en storleksordning som mänskligheten aldrig ställts inför”, säger Tim Lenton, en av forskarna bakom rapporten. ”De kan utlösa förödande dominoeffekter, inklusive förlust av hela ekosystem och kapacitet att odla basgrödor, med samhälleliga effekter inklusive massfördrivning, politisk instabilitet och finansiell kollaps.”
Läs Jorden på gränsen till fem katastrofala klimatvändpunkter 

En av de viktigaste punkterna under FN:s klimattoppmöte, COP28, är att utvärdera genomförandet av Parisavtalet från COP21. Climate Change Performance Index, CCPI, rangordnar årligen länder baserat på hur väl de uppfyller målen i avtalet. Årets index placerar Sverige på tionde plats, från att förra året legat på en femteplats. Noterbart är att de tre främsta platserna är tomma, då inget land anses uppfylla målen tillräckligt väl.
Läs Sverige faller i klimatrankning 

EU nådde på tisdagen en överenskommelse för att förbjuda stora detaljhandelsföretag från att förstöra osålda kläder och skor. Detta banbrytande steg syftar till att minska det förödande inflytandet av ”fast fashion” och främja en mer hållbar konsumtion.
Läs EU godkänner förbud mot förstörelse av osålda kläder 

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.