Nyheter

Flera strejker på Amazon i Europa

Arkivbild från ett Amazonlager i Leipzig i Tyskland.

ARBETE | Arbetare vid ett Amazonlager i tyska Leipzig inledde på måndagen en 48-timmarsstrejk med krav på högre löner. Arbetarna kräver ett kollektivavtal med löneförhöjning motsvarande drygt 25 kronor per timme, och att avtalet ska vara bindande för företaget, uppger fackförbundet Verdi.

Enligt Verdis Ronny Streich erbjöd vissa arbetsgivare inom detaljhandeln och inom budindustrin en treprocentig löneökning under avtalets första år, något Streich kallar ”ett slag i ansiktet”, rapporterar Reuters.

Amazon deltar inte i förhandlingarna, och säger sig inte ha blivit påverkat av strejken.

Även på Amazon i Storbritannien ser det ut att bli strejk. I mitten av juni röstade fackliga medlemmar som jobbar på ett Amazonlager i staden Covenetry i det brittiska facket GMB för ytterligare strejker i ett halvår framåt. Facket har anklagat Amazon för att manipulera antalet anställda för att förhindra att GMB blir godkända som facklig representant vid lagret i Coventry.

– Omröstningen för sex månader mer av strejker vid Amazon Coventry visar att dessa arbetare är långsiktiga. Att anställa extra anställda för att förneka arbetare deras rätt till den röst på arbetsplatsen är ett hinder, men det är inte oöverkomligt, säger Amanda Gearing, facklig organisatör på GMB till BBC.

– Dessa arbetare är arga, de känner till sina rättigheter och de kommer inte att försvinna, fortsätter hon.

* * *
LÄS MER
Amazon överklagar historisk facklig omröstning
Starbucksanställda pressar styrelsemedlemmar att erkänna fack
Myndighet: Starbucks bryter mot arbetsrätten 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.