Nyheter

Förespråkare för flickors rätt till utbildning släppt

Matiullah Wesa, föreläser för studenter i Spin Boldak-distriktet i södra Kandahar-provinsen i Afghanistan den 21 maj 2022.

Matiullah Wesa som länge har arbetat för flickors rätt till utbildning och som greps av talibanerna tidigare i år har nu släppts. Det meddelar Amnesty International och hans bror Attullah Wesa på torsdagen.

AFGHANISTAN | Efter nästan sju månader i fängelse har Matiullah Wesa släpps på fri fot, enligt människorättsorganisationen. Han greps i mars i år för sitt arbete för flickors rätt till utbildning. ”Han borde aldrig ha gripits”, skriver Amnesty International och tackar samtidigt alla som har deltagit i deras kampanj för Wesas frigivning.

Amnesty International uppmanar också Afghanistans de facto-styre att släppa människorättsförsvararna och kvinnorättsaktivisterna Rasool Parsi, Neda Parwani, Zholia Parsi och Manizha Sediq, samt ”alla andra som på orätta grunder hålls fängslade för att de har stått upp för jämställdhet och tagit avstånd från repression.”

Grundare av Pen Path

På torsdagen bekräftade Matiullah Wesas bror Attullah Wesa att han har släppts, ”efter 215 dagar i fängelse”. Hans bror uppger för AFP att han inte känner till hur han mår, men att Matiullah Wesa har meddelat honom att han är på väg hem. Han förklarar att brodern dömdes till sju månaders fängelse för att ha propagerat mot regeringen:

– Men det har inte klargjorts vad den propagandan var, säger han till AFP och fortsätter:

– Jag vet inte hur jag ska reagera, jag har knappt sovit eller ätit sedan i går för att jag har följt hans fall.

De båda bröderna har grundat och drivit organisationen Pen Path vars mål är att barn som inte har fått skolgång ska få det. I mer än tio år har de jobbat för att föra fram vikten av utbildning för ledare i byar på landsbygden i syfte att skolor som stängts efter våldsamheter ska öppnas på nytt, De har också etablerat bibliotek på landsbygden, rapporterar AFP.

Jobbar för flickors rätt till utbildning

Efter talibanernas maktövertagande i mitten av augusti 2021 har de fortsatt att arbeta för flickors skolgång. Genom att hänvisa till islamisk rätt har Matiullah Wesa uppmanat talibanerna att öppna upp för flickors utbildning på nytt.

”Män, kvinnor, gamla, unga, alla från alla landets hörn kräver den islamiska rätten till utbildning för sina döttrar”, skrev han på Twitter innan han greps, skrev The Guardian i våras.

Matiullah Wesa, greps i huvudstaden Kabul och han anklagades därefter för att ha ”uppmanat till fiendskap mot regimen”, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty. Det har inte kommit någon officiell kommentar från talibanerna till hans frisläppande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.