Nyheter

Förkämpe för flickors rätt till utbildning gripen i Afghanistan

Matiullah Wesa, föreläser för studenter i Spin Boldak-distriktet i södra Kandahar-provinsen i Afghanistan den 21 maj 2022.

Matiullah Wesa som i över ett årtionde har jobbat för barns, och på senare tid framförallt flickors, rätt till utbildning i Afghanistan greps av talibaner efter att han deltagit i fredagsbönen i sin lokala moské i förra veckan. Amnesty International kräver att han omedelbart sätts på fri fot.

AFGHANISTAN | ”De facto-myndigheterna måste omedelbart frige Matiullah Wesa, en välkänd aktivist för flickors rätt till utbildning”, skriver Amnesty International South Asia på Twitter på tisdagen. FN-organet Unama uppmanar talibanerna att klargöra var han hålls gripen liksom ”skälen till gripandet och försäkra att han ges tillgång till juridisk representation och kontakt med sin familj”, skriver Unama på Twitter. FN:s specielle rapportör i Afghanistan Richard Bennett skriver på Twitter att han oroas av nyheten att Matiullah Wesa har gripits: ”Hans säkerhet är av största vikt och alla hans juridiska rättigheter måste respekteras.”

Driver organisationen Pen Path

Matiullah Wesa grundade tillsammans med sin bror Attaullah Wesa organisationen Pen Path som har jobbat för att barn som inte har gått i skolan, framför allt på landsbygden i Afghanistan, ska få rätt till utbildning. De har fortsatt att kämpa för flickors rätt till utbildning efter talibanernas maktövertagande i augusti 2021 då många flickskolor i landet stängdes.

Matiullah Wesa har hänvisat till islamisk rätt när han har uppmanat de facto-myndigheterna i landet att tillåta tonårsflickor att gå i skolan. ”Män, kvinnor, gamla, unga, alla från alla landets hörn kräver den islamiska rätten till utbildning för sina döttrar”, skrev han på Twitter innan han greps, rapporterar The Guardian. Han greps i fredags i huvudstaden Kabul efter att han hade besökt sin lokala moské för att be:

– Vår äldre bror var med Matiullah och de försökte fråga männen och bad dem att visa id-kort men de visade honom sina vapen istället och förde bort honom, säger hans bror Attaullah Wesa till The Guardian.

Kampanj inför det nya skolåret

Talibanerna lovade för ett år sedan att skolan åter skulle öppna för flickor, men tonårsflickor skickades i mars 2022 hem efter bara några timmar i skolbänken. I helgen öppnade skolorna för ett nytt läsår. Även denna gång hålls dock skolorna stängda för tonårsflickor som nu inte har fått gå i skolan på över 550 dagar. Inför det nya skolåret hade brödernas organisation Pen Path lanserat en ny kampanj för flickors rätt till skolgång:

– Det är vår grundläggande rättighet – utbildning för alla – och de är inte glada över det, säger Attaullah Wesa till The Guardian som också berättar för tidningen att familjen hade varnats om att talibansk underrättelsetjänst höll på att utreda bröderna för deras arbete.

Förbudet mot tonårsflickors skolgång tros komma direkt från talibanernas högste ledare Hibatullah Akhundzada, och ett liknande förbud rådde under den förra talibanregimens tid vid makten 1996–2001. Enligt The Guardian finns dock en viss intern kritik mot förbudet, bland annat har flera talibanledare låtit utbilda sina egna döttrar i hemlighet i Afghanistan eller i utlandet, och i enstaka fall har också offentlig kritik uttalats.

* * *
LÄS MER

Afghanska kvinnor protesterade för rätt till utbildning
Talibanerna kräver att kvinnor täcker ansiktet
Aminulhaq Mayel: Glöm inte bort Afghanistan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.