Nyheter

Afghanska kvinnor protesterade för rätt till utbildning

Afghanska skolflickor i skolan på den första dagen av det nya läsåret, i Kabul, lördagen den 25 mars 2023.

På söndagen demonstrerade omkring 20 afghanska kvinnor i Afghanistans huvudstad Kabul för att kräva utbildning för kvinnor och flickor. Protesten stoppades av talibaner som omringade den lilla gruppen demonstranter. Protesten ägde rum dagen efter att det nya skolåret började. Afghanska tonårsflickor har nu nekats skolgång i över 550 dagar.

AFGHANISTAN | Demonstranterna planerade att i västra Kabul gå mot flickskolan Asif Mayel, en skola som ska ha attackerats av talibaner eller deras sympatisörer upprepade gånger, rapporterar RFE/RL:s Radio Azadi.

– I nästan två år har afghanska kvinnors framtid och öde hållits som gisslan och vi har fullständigt avlägsnats från samhället, säger demonstranten Momine Eftekhari till Radio Azadi. Hon förklarar att de inte längre kan ”stå ut” och att det var därför de protesterade på söndagen. På filmer som har spridits i sociala medier syns kvinnor gå med mindre plakat med budskapet ”utbildning är vår rättighet”.

I lördags inleddes det nya skolåret i Afghanistan. Talibanerna förbjöd strax efter sitt maktövertagande i augusti 2021 skolgången för flickor men uppgav inledningsvis att förbudet skulle vara temporärt. För ett år sedan hyste tonårsflickor hopp om att återigen få börja skolan men samma dag som skolorna öppnade meddelade talibanerna att tonårsflickor ändå inte skulle få gå i skolan.

Bara timmar efter att de kommit till skolan skickades flickorna hem igen. Sedan dess har läget vad gäller kvinnors och flickors utbildning förvärrats ytterligare, inte minst då kvinnor förbjöds från att studera vid universitet sent i december förra året.

Human Rights Watch: Historien upprepar sig

Under sin första period vid makten i Afghanistan förbjöd talibanerna också flickor från att gå i skolan, mellan 1996–2001. ”Historien upprepar sig, med talibanernas oärliga ursäkter, lögner och brustna löften.

Under tiden förlorar tonårsflickor i Afghanistan hoppet och några av de bästa åren av sina liv.”, skriver Human Rights Watch på sin hemsida i samband med skolårets öppnande.

– Jag har bara en fråga, skulle världsledarna stå ut med att deras döttrar förbjöds från att gå skolan, säger 16-åriga Atefa som Human Rights Watch har intervjuat.

Människorättsorganisationen uppmanar talibanerna att ”omedelbart dra tillbaka sin misogyna bestämmelse, återuppta skolor och universitet för flickor och kvinnor, och sluta attackera flickors, kvinnors och landets framtid”. Human Rights Watch uppmanar också världens ledare att vidta ”snabba, pragmatiska och meningsfulla åtgärder.”

* * *
LÄS MER
Hård kritik av talibanförbud mot kvinnors utbildning
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan
Aminulhaq Mayel: Glöm inte bort Afghanistan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.