Nyheter

Iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi prisas

De två fängslade iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi får Reportrar utan gränsers pressfrihetspris.

IRAN | De två fängslade iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi får Reportrar utan gränsers pressfrihetspris. De två journalisterna var de första att rapportera om Mahsa Jina Aminis död i september 2022 liksom om protesterna som bröt ut i hennes hemstad i samband med begravningen.

Reportrar utan gränser ger dem priset för att de ”genom sin modiga journalistiska rapportering i Iran stått i frontlinjen tillsammans med många andra kvinnliga journalister som fängslats och tystats av en regim som gör allt för att stoppa pressfrihet och kvinnors rättigheter.” Iran rankas på plats 178 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2022.

– Det är fint att kunna prisa två unga, modiga journalister i ett av världens absolut värsta länder för pressfrihet, men det smärtar att Nilufar och Elaheh inte kan ta emot priset eftersom de avtjänar rättsvidriga straff i fängelse. Vi vill ändå med priset uppmärksamma de många kvinnliga iranska journalister som riskerar sina liv för sanningen, men också påminna alla om att inte glömma den kamp som fortfarande pågår i Iran, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige på organisationens hemsida.

Det svenska pressfrihetspriset delas i år ut för 20:e året och den första prismottagaren var svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak, som ännu sitter fängslad. Priset delas ut den 3 maj på den internationella pressfrihetsdagen.

* * *
LÄS MER:

Många kvinnliga journalister i Iran gripna
Iran: Journalisten Elnaz Mohammadi gripen
Fortsatta protester när Irans kvinnor kräver frihet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.