Nyheter

Avskedad oligark ger hopp om lättad vägblockad

En mamma och hennes son äter middag i Stepanakert, huvudstaden i den separatistiska regionen Nagorno-Karabach där det råder brist på el och förnödenheter på grund av Azerbajdzjans blockad av Latjinkorridoren.

Den rysk-armeniske miljardären Ruben Vardanyan har avskedats från sin post som Nagorno-Karabachs statsminister samtidigt som Internationella brottsmålsdomstolen höjer krav på Azerbajdzjan att lätta vägblockaden i Latjinkorridoren.

ARMENIEN/AZERBAJDZJAN | Avskedandet av Ruben Vardanyan – som Forbes framhåller som en av Rysslands rikaste män och av bedömare tilltänkt som en framtida armenisk president – sker i ett läge då samtal står för dörren med den icke-erkända statens armeniska befolkning och som ett svar på Azerbajdzjans krav på Ruben Vardanyans sorti, rapporterar flera medier, bland andra Novaja Gazeta.

– Vi kan bara röra oss framåt efter att Ruben Vardanyan, en rysk medborgare och organiserad brottsoligark som har tvättat pengar i Europa, lämnar vårt territorium, säger den azerbajdzjanske presidenten Ilham Alijev till Interfax.

Den rysk-armeniske miljardären Ruben Vardanyan har avskedats från sin post som Nagorno-Karabachs statsminister
Den rysk-armeniske miljardären Ruben Vardanyan har avskedats från sin post som Nagorno-Karabachs statsminister. Här i ett möte i början av januari i år. Foto: Edgar Harutyunyan/PAN Photo via AP

Krav på lättad vägblockad från ICJ

Samtidigt reser Internationella domstolen i Haag (ICJ) krav på Azerbajdzjan att lätta på vägblockaden som i flera månader har hållit Latjinkorridoren stängd, med svåra ekonomiska och sociala konsekvenser för hundratusentals människor som följd.

”Beslutet kommer dock att ha liten effekt på den praktiska politiken tills ett fredsavtal mellan Armenien och Azerbajdzjan finns på plats”, menar Farid Shafijev, chef vid den azerbajdzjanska tankesmedjan Center for Analysis of International Relations, i en tweet.

* * *
LÄS ÄVEN
Vägblockad bäddar för kris i Nagorno-Karabach
Öst, väst, Ukraina
Manegen för medlemskap i Nato är krattad

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.