Det sydkoreanska metallarbetarfacket KMWU har tillsammmans med andra fack i landet protesterat mot föreslagna reformer i landets arbetsrätt. Metallfackets ordförande Yoon Jang Hyeok anser att det inte bara handlar om arbetsrätt utan också om att skydda demokratin.
SYDKOREA | Yoon Jang Hyeok från Korean Metal Workers’ Union (KMWU) menar att de fackliga kraven, på att stoppa flera olika arbetsrättsliga reformer – varav ett är ett förslag om 69-timmars arbetsvecka, i grund och botten handlar om att skydda demokrati, fred och vanliga människors försörjning, rapporterar det globala facket Industriall.
Den 3–15 juli deltog så många som 100 000 fackligt anslutna arbetare i den fackliga centralorganisationen Korean Confederation of Trade Unions’ (KCTU) protester som inkluderade en riksomfattande strejk. De ställde krav på löneförhöjningar, ett stopp på längre arbetsvecka och att regeringen upphör med vad facket anser är en ökande facklig repression. I januari genomförde sydkoreansk underrättelsetjänst en razzia på den fackliga centralorganisationen Korean Confederation of Trade Unions’ (KCTU), och flera fackliga ledare har också gripits och åtalats.
”Antifacklig” agenda och retorik
Arbetarrörelsen anklagar den sydkoreanska regeringen under ledning av president Yoon Suk-yeol för att ha en antifacklig agenda där bland annat byggsektorn har drabbats. Enligt det globala facket Ituc har presidenten en antifacklig retorik och har efter en omfattande polisutredning mot byggsektorn förbjudit vissa fackliga aktiviteter.
I protest mot nedslagen mot facken tände den fackliga ledaren Yang Hoe-Dong eld på sig själv under 1 maj i år. Han var ledare på distriktsnivå för byggarbetarfacket Korean Construction Workers Union (KCWU). Han var en av 950 fackligt aktiva inom byggindustrin som hade förhörts av polis och förklarade att han hade anklagats för utpressning trots att han endast hade utfört fackligt arbete, skriver Ituc.
– Industriall står i solidaritet med KMWU och den koreanska arbetarklassen, vi uppmanar med bestämdhet den koreanska regeringen att fullständigt respektera arbetares rättigheter. Fördömandet av repressionen mot arbetarrörelsen av ILO:s generaldirektör, tillsammans med de fyra klagomål som inlämnats mot regeringen vid ILO:s kommitté för organisationsfrihet belyser hur brådskande det är att dessa frågor adresseras, säger Industrialls generalsekreterare Atle Høie på dess hemsida.
* * *
LÄS MER
Arbetsvillkor, löner och frihet i fokus på 1 maj
”Tidigare regeringar ansvariga för slaveri”
Facklig ilska efter ny allvarlig gruvolycka i Turkiet