Nyheter

Arbetsvillkor, löner och frihet i fokus på 1 maj

”Fuck kukväldet + Ebba” på ett plakat i Vänsterpartiets förstamajtåg mellan Möllan och Slottsparken i Malmö på första maj.

Runt om i världen gick människor som har drabbats av skyhög inflation och ekonomisk kris ut på gatorna på 1 maj för att kräva bättre villkor. Tiotusentals demonstrerade mot höjd pensionsålder i Frankrike, i Sydkorea krävde fackligt aktiva högre löner och i Turkiet försökte demonstranter ta sig till Taksimtorget där demonstrationer har varit förbjudna i flera år. I Iran greps många fackligt aktiva inför 1 maj.

1 MAJ | Omkring 35 personer greps när en demonstration försökte ta sig till Taksimtorget i Istanbul på 1 maj. I flera år har demonstrationer hindrats från att manifestera där med hänvisning till säkerheten. Torget har en stor historisk betydelse för den turkiska fackliga rörelsen – det var här som mellan omkring 30–40 demonstranter sköts ihjäl på 1 maj 1977. Efter den turkiska militärkuppen 1980 förbjöds 1 maj-firande på Taksimtorget i många år. Sedan en tid tillbaka har regeringen med Recep Tayyip Erdogan i spetsen på nytt infört förbud för demonstrationer här. Arzu Çerkezoğlu, ordförande för det turkiska fackförbundet DİSK sade i ett tal i Maltepe i Istanbul att turkarna, som går till val om två veckor, står inför valet mellan ”despotism och friheter”.

Demonstranter bråkar med anti kravallpolis när de demonstrerar på Labor Day i Istanbul, Turkiet, måndagen den 1 maj 2023
Demonstranter bråkar med anti kravallpolis när de demonstrerar på Labor Day i Istanbul, Turkiet, måndagen den 1 maj 2023. Liksom tidigare år hindrade polisen i Turkiet en grupp demonstranter från att nå Istanbuls stora torg, Taksim, och greps ett dussintal demonstranter, rapporterade den oberoende TV-kanalen Sozcu. Journalister som försökte filma demonstranter som tvingades flytta in i polisbilar, knuffades också tillbaka eller greps. Foto: AP Photo/Khalil Hamra

– Vi ska tillsammans göra oss av med detta grymma system. Låt oss lova varandra att vi kommer att eliminera tyrannernas styre, sade hon med hänvisning till det styrande AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet),rapporterar Turkish Minute.

I Sydkorea gick uppemot 100 000 arbetare ut och demonstrerade i vad som beskrivs som den största 1 maj-protesten sedan covid-19-pandemin slog till 2020.

Medlemmar av den koreanska fackföreningsorganisationen ropar slagord under ett möte på första maj i Seoul, Sydkorea, måndagen den 1 maj 2023
Medlemmar av den koreanska fackföreningsorganisationen ropar slagord under ett möte på första maj i Seoul, Sydkorea, måndagen den 1 maj 2023. På skyltarna står det "Yoon Suk Yeol Out". Ett stort antal arbetare och aktivister i asiatiska länder demonstrerade på första maj med protester som bland annat kräver högre löner och bättre arbetsvillkor. Foto: AP Photo/Lee Jin-man

– Priset på allt har ökat, förutom våra löner. Höj våra minimilöner. Sänk vår arbetstid, ropade en demonstrant från podiet vid en av protesterna i Sydkoreas huvudstad Seoul, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I Frankrike är ilskan mot pensionsreformen fortsatt intensiv, efter att president Emmanuel Macron i mars i år pressade igenom en höjning av pensionsåldern från 62 till 64. I Paris, i närheten  av Place de la République,  hade en piñata-liknande ballong med Macrons och inrikesministern Gérald Darmanins ansikten på hängts upp, som förbipasserande kunde smälla till. I Paris, Lyon och i Nantes sköt polis tårgas mot en mindre grupper av demonstranter som ska ha kastat sten eller annat på polisen, rapporterar France 24. Mellan 500 000 till en miljon förväntades delta i 1 maj-demonstrationer runt om i landet.

Över hela Frankrike marscherade tusentals i vad fackföreningarna hoppas är landets största första maj-demonstrationer på flera år, mobiliserade mot president Emmanuel Macrons senaste drag att höja pensionsåldern från 62 till 64
Över hela Frankrike marscherade tusentals i vad fackföreningarna hoppas är landets största första maj-demonstrationer på flera år, mobiliserade mot president Emmanuel Macrons senaste drag att höja pensionsåldern från 62 till 64.  Foto: AP Photo/Aurelien Morissard

I Iran rapporteras så många som 50 fackliga aktivister har gripits i flera provinser inför 1 maj, enligt Iran International. En som greps under 1 maj är Ata Babakhani som tidigare var medlem i Teherans bussarbetarfack. Enligt Human Rights Activists News Agency greps han av säkerhetsstyrkor som också genomsökte hans hem. Enligt Iran International ägde flera demonstrationer rum i Teheran, och andra städer, men framför allt av arbetare som har gått i pension.

Arbetare viftar med leksaksvapen i Jakarta, Indonesien, måndagen den 1 maj 2023
Arbetare viftar med leksaksvapen i Jakarta, Indonesien, måndagen den 1 maj 2023. Arbetare och aktivister över hela Asien uppmärksammar första maj med protester som kräver högre löner och bättre arbetsvillkor. Foto: AP Photo/Dita Alangkara

I Jakarta City i Indonesien stod användningen av underleverantörer i fokus för flera fackliga protester. Det blir allt vanligare att arbetare inte anställs direkt av ett företag utan att det blir underleverantörer som står som arbetsgivare. Dessutom krävde tiotusentals högre minimilöner.

– Outsourcing är som modernt slaveri medan låga löner orsakar strukturell och systematisk fattigdom, sade Laborpartiets ordförande Said Iqbal under en demonstration, rapporterar Jakarta Globe.

Migrantarbetare skanderar slagord under en protest som hölls av organisationen Stop Violence and Exploitation för att kräva ett slut på våldet mot hemarbetare med anledning av Labor Day, framför det libanesiska nationalmuseet i Beirut, Libanon, lördag, 29 april 2023
Migrantarbetare skanderar slagord under en protest som hölls av organisationen Stop Violence and Exploitation för att kräva ett slut på våldet mot hemarbetare med anledning av Labor Day, framför det libanesiska nationalmuseet i Beirut, Libanon, lördag, 29 april 2023. Foto: AP Photo/Bilal Hussein

I Libanon demonstrerade medlemmar av kommunistpartiet och fackligt aktiva. Även kvinnliga migrantarbetare som jobbar i libanesiska hem, ofta under mycket svåra villkor, demonstrerade i Beirut, rapporterar Al Jazeera.

Medlemmar av People's Liberation Front, ett marxistiskt politiskt parti, slår på trummor när de deltar i ett möte för att uppmärksamma första maj i Colombo, Sri Lanka, måndagen den 1 maj 2023
Medlemmar av People's Liberation Front, ett marxistiskt politiskt parti, slår på trummor när de deltar i ett möte för att uppmärksamma första maj i Colombo, Sri Lanka, måndagen den 1 maj 2023.  Foto: AP Photo/Eranga Jayawardena

I Sri Lanka höll politiska partier och fackförbund demonstrationer med udden riktad mot de åtstramningsåtgärder och ekonomiska reformer som är en del av de villkor som Internationella valutafonden har ställt som krav på landet för att få lån – liksom Libanon är Sri Lanka hårt drabbat av en ekonomisk kris, som beskrivs som den värsta i Sri Lankas historia, rapporterar AP.

* * *
LÄS MER
Sydafrikanska arbetare kräver levnadslöner
Turkisk domstol ger arbetare rätt
Arbetare kämpar för att få ekonomin att gå ihop

Nyheter

EU godkänner förbud mot förstörelse av osålda kläder

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

HÅLLBARHET | EU nådde på tisdagen en överenskommelse för att förbjuda stora detaljhandelsföretag från att förstöra osålda kläder och skor. Detta banbrytande steg syftar till att minska det förödande inflytandet av ”fast fashion” och främja en mer hållbar konsumtion.

De nya reglerna, som förväntas träda i kraft om två år för stora företag, har undantag för små företag och en sexårig övergångsperiod för medelstora företag. Denna åtgärd är en del av EU-kommissionens bredare initiativ för att göra produkter mer hållbara och främja reparation, återanvändning och återvinning.

– Det är dags att avsluta modellen med take, make, dispose, (se faktaruta) vilken är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi, säger Alessandra Moretti, ledare för lagstiftningsprocessen i EU-parlamentet

De nya reglerna kommer även att ge EU-kommissionen befogenhet att utvidga förbudet till andra osålda produkter för att öka miljövänligheten. Produkter förväntas säljas med ett ”digitalt produktpass”, vilket ger konsumenter information för medvetna köpbeslut.

Även om detaljer för enskilda produkters krav ännu inte är slutförda, ses godkännandet av detta avtal som en formalitet när det går igenom parlamentet och medlemsländerna.

Överenskommelsen är en del av EU:s strävan att minska miljöpåverkan och klimatförändringar, med textilkonsumtionen som den fjärde största bidragaren till dessa globala problem.

Fakta: take, make, dispose

En linjär modell för resursförbrukning som skördar och utvinner material, använder dem för att tillverka en produkt och säljer produkten till en konsument, som sedan kasserar den som avfall. Motsats till cirkulär förbrukning.

Nyheter

Utfasning av fossila bränslen förslag till klimatavtalet

Protest mot fossila bränslen vid FN:s klimattoppmöte COP28, tisdagen den 5 december 2023, i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Klimatförhandlingarna vid COP28 står inför en ödesfråga – utfasningen av fossila bränslen. Ett utkast till förhandlingstext pekar på ett övervägande av en utfasning av fossila bränslen som en central del av det slutliga avtalet vid FN:s klimatmöte.

KLIMAT | Det preliminära utkastet till COP28-avtalet, tillkännagivet av FN:s klimatorgan, inledde diskussionerna kring det som betraktas som den mest avgörande frågan på toppmötet: huruvida länderna ska gå med på att gradvis avstå från att använda fossila bränslen eller strida för att bevara deras roll i energimixen.

Utkastet till avtalstext för COP28 inkluderar tre olika alternativ, vilka representanter från nära 200 länder nu skall komma överens om. Det första alternativet i utkastet förespråkar ”en ordnad och rättvis utfasning av fossila bränslen”. Språkbruket antyder att rika nationer med en lång historia av fossilbränsleanvändning bör fasa ut dem snabbare än fattigare länder som fortfarande utvecklar sina resurser.

Det andra alternativet kräver ”accelererade insatser för att avveckla fossila bränslen”.

Det tredje alternativet skulle helt undvika att nämna en utfasning av fossila bränslen.

USA, de 27 länderna inom Europeiska unionen och små klimatmässigt utsatta önationer driver på för en gradvis utfasning av fossila bränslen för att möjliggöra kraftiga sänkningar av koldioxidutsläppen. Dessa sänkningar anses vara kritiska under detta decennium för att förhindra katastrofala klimatförändringar enligt forskare.

Trots detta har de stora olje- och gasproducerande länderna inga planer på att sluta borra efter dessa bränslen, enligt Net Zero Tracker, som är ett oberoende samarbete mellan fyra organisationer, bland annat Oxford Net Zero.

Länder som Saudiarabien och Ryssland har motsatt sig tidigare förslag om en utfasning. Saudiarabiens energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, meddelade till Bloomberg TV att hans land ”absolut inte” skulle gå med på ett avtal som kräver en utfasning av fossila bränslen.

Färsk forskning, publicerad i veckan av Global Carbon Budget, understryker att de globala koldioxidutsläppen från förbränning av fossila bränslen når nya rekordnivåer i år. Denna utveckling förvärrar klimatkrisen och ger upphov till mer förödande extremväder.

Enligt rapporten förväntas utsläppen från fossila bränslen totalt uppgå till 36,8 miljarder ton koldioxid år 2023, en ökning med 1,1 procent från föregående år, enligt forskare vid över 90 institutioner, inklusive University of Exeter.

Denna utsläppstrend placerar världen längre och längre ifrån att hindra den globala uppvärmningen från att överstiga 1,5 grader över förindustriell tid.

– Det ser nu nästan oundvikligt ut att vi kommer att överskrida det 1,5C-mål som sattes i Parisavtalet, säger Exeter-professorn Pierre Friedlingstein, som ledde forskningen.

– För att ha en chans att upprätthålla 2,0 graders-målet krävs snabba minskningar av utsläppen från fossila bränslen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.