Nyheter

Handelsavtal mellan EU och Mercosur hotar Amazonas

En färja transporterar timmer från Amazonas regnskog i floden Guama i Belem, , Brasilien, lördagen den 14 januari 2023.

EU/SYDAMERIKA | Ett stundande handelsavtal mellan EU och Mercosurs medlemsstater – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay – utgör ett hot mot Amazonas framtid, samt andra regnskogsområden och artrika zoner runtom i Sydamerika, konstaterar en rad tunga kritiker .

I en kommentar menar Greenpeace att EU-Mercosur-avtalet kommer förenkla för sydamerikanska länders enskilda regeringar, inte minst den brasilianska, att öka exporten till Europa av varor som är tätt länkade till destruktiv skogsskövling.

Greenpeace är emellertid inte ensamma i sin kritik, även den franska regeringens egen rapport om EU-Mercosur-avtalet menar att ”klimatkostnaderna överstiger de ekonomiska fördelarna”.

Enligt uträkningar befaras 36 000 kvadratkilometer regnskog skövlas per år, vilket motsvarar Nederländernas storlek. EU-Mercosur-avtalet är dessutom ”oförenligt” med både Europas Nya Gröna Giv och Parisavtalet, menar Cornelia Maarfield, projektledare för Climate Actions Networks handels- och klimatavdelning, och förespråkar en annan väg framåt.

– EU:s ledare borde lägga avtalet på is och omförhandla det utifrån ett mandat som speglar klimatkrisen samt behovet av att rädda Amazonas regnskog och dess folk, säger hon i en kommentar.

* * *
LÄS MER:
Spår efter ”häpnadsväckande” bosättning i Amazonas
”Jägarkvinnorna” i Anderna ifrågasätter könsroller
Covid-19 utrotar stam i Amazonas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.