Nyheter

Kuba: Valdeltagandet i parlamentsvalet det lägsta sedan 1959

Vallokal i Havanna, Kuba, söndagen den 26 mars 2023.

Under söndagens val på Kuba fanns det 470 kandidater att välja på. Antalet platser i parlamentet är också 470 – vilket i praktiken betyder att valmöjligheten är närapå noll. President Miguel Díaz-Canel ser ut att sitta säkert vid makten och väntas väljas om för en mandatperiod den 19 april.

KUBA | Det mest intressanta med valet på Kuba är kanske att se statistiken över hur många som inte valde att gå och rösta, skriver AP. Eftersom det inte är fria val på så sätt att det finns flera kandidater att rösta på är att avstå från att rösta det enda sättet att visa sitt missnöje. Kandidaterna väljs ut av en särskild kommission och man har aldrig valt någon som är i opposition med kommunistpartiet, som är det enda tillåtna partiet på Kuba.

De senaste valen har deltagandet sjunkit. Från vad som enligt officiella siffror varit 98 procent som deltagit, till betydligt lägre siffror än så. Al Jazeera skriver att i kommunvalet i november i fjol var deltagandet nere på 68,5 procent, vilket är rekordlågt. Exakta siffror för söndagens val till nationalförsamlingen har ännu inte publicerats men preliminära officiella siffror säger att cirka 8 miljoner människor – 75,92% av de röstberättigade – lade sin röst under valdagen.

Kuba är mitt uppe i en nationell kris. Människor har svårt att klara livhanken med allt vad det innebär. Pandemin har gått hårt åt landets turistindustri och pengar som tidigare strömmade in från allierade har stannat av.

– För det första: det är inte ett val. Kubanerna kan inte rösta för förändring. Det som kommer att hända på söndag är att befolkningen kan gå och rösta för den kandidat som kandidatkommissionen har föreslagit för olika poster i regeringen. De väljer endast ut kandidater som är lojala med partiet. Om den första kandidat som de har handplockat inte får mer än 50 procent av rösterna så väljer man en annan kandidat. Men det kommer aldrig att finnas två valbara kandidater att rösta på. Det finns ingen som står för förändring och det har aldrig utsetts någon som är oppositionell, sade Erik Jennische, som i många år har följt utvecklingen på Kuba för Civil Rights Defenders, till Tidningen Global inför söndagen.

Det som väntar nu är att nationalförsamlingens 470 kandidater ska installeras och sedan väntar tillsättning av president den 19 april. Det är väntat att president Miguel Díaz-Canel, som haft posten sedan 2018, kommer att väljas om för en till mandatperiod. Oppositionella konton på sociala medier kallade valen för en fars och uppmanade människor att inte gå och rösta, skriver France24.

***
LÄS MER:
Val på Kuba – men få valmöjligheter

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev