Nyheter

Thailändsk prodemokratisk aktivist dömd till fängelse för monarkiprotest

Arnon Nampa höjer en hälsning med tre fingrar, en symbol för motstånd, efter att ha talat med media vid ankomsten till brottmålsdomstolen tisdagen den 26 september 2023.

En framstående prodemokratisk aktivist, Arnon Nampa, har nyligen blivit dömd till fyra års fängelse efter ett tal han höll under en proteströrelse som krävde reformering av Thailands kungliga institution.

THAILAND | Människorättsadvokaten Arnon Nampa ledde en protestvåg som tog fart under 2020, där hundratusentals människor samlades på gatorna för att föra fram krav på demokratiska förändringar, bland annat en omstrukturering av monarkin.

Dessa protester banade väg för en historisk öppen debatt om kungafamiljens beteende och position, något som tidigare varit tabu i det thailändska samhället. Debatten blev en direkt utmaning mot landets strikta majestätslagstiftning, som skyddar monarkin från kritik och förolämpningar och kan resultera i fängelsestraff på upp till 15 år.

Sedan 2020 har minst 257 personer, inklusive minderåriga, blivit åtalade enligt denna lag, ofta på grund av påstådda överträdelser såsom klädsel som anses vara förolämpande mot monarkin, sociala medieinlägg och distribution av satirteckningar.

Den nyligen avkunnade domen mot Arnon Nampa är den första av 14 majestätsfall han står inför, och han har begärt borgen medan han överklagar domstolsbeslutet. Arnon Nampa har klargjort att han inte ångrar sitt ”värdefulla personliga offer för det större bästa” och att ungdomsprotesten har satt igång en förändringsprocess i Thailand som inte kan återkallas.

– Ungdomsprotesten har skapat ett fenomen som har förändrat Thailand till en punkt utan återvändo, säger Arnon Nampa till Reuters.

Fallet mot Arnon Nampa är kopplat till ett tal han höll den 14 oktober 2020, där han krävde en reform av monarkin och påstod att endast kungen kunde ge order om att slå ned på demonstranter den dagen. Åklagaren hävdade att denna kommentar skadade kungens rykte, vilket ledde till Arnon Nampas dom på fyra års fängelse och böter på 20 000 baht (drygt 6000 kronor).

Arnon har förnekat att hans avsikt var att förtala kungen och hävdade att hans kommentar endast syftade till att förhindra polisingripanden mot demonstranter.

– Jag tror att folket blir mer säkra på sin frihet och jämlikhet och är redo att förvandla landet till att bli mer progressivt, säger Arnon Nampa.

***
Läs även:
Ledaren för Thailands populäraste parti avstängd
Valsegrare i Thailand släpps inte fram

Jan-Åke Eriksson

Nyheter

Venezuela vill ha två tredjedelar av grannlandet

Essequibo utgör två tredjedelar av Guyana.

Större delen av grannlandet Guyana tillhör Venezuela – enligt en omtvistad folkomröstning i helgen. Resultatet väcker oro i Sydamerika om vad den auktoritära Maduro-regimen har för planer.

VENEZUELA | Trots internationella protester höll Venezuela på söndagen en folkomröstning, med frågan om regionen Essequibo (även stavad Esequiba) i grannlandet Guyana egentligen ska tillhöra Venezuela. Enligt venezuelanska myndigheter deltog 10,5 miljoner av landets 20,7 miljoner röstberättigade invånare, och 95 procent röstade ja.

– Vi har tagit de första stegen i en ny historisk fas i kampen för det som tillhör oss, att ta tillbaka det som befriarna lämnade åt oss, säger president Nicolás Maduro enligt medier i huvudstaden Caracas.

Erkänner inte domstol

Konflikten går tillbaka till 1800-talet, då den unga nationen Venezuela grälade med europeiska kolonialmakter om vattenvägar och guldfyndigheter i området. Guyanas dåvarande kolonialherre Storbritannien fick rätt i en skiljedom 1899, men Venezuela har senare invänt att det beslutet berodde på stormakternas mygel.

Senare har även olja och olika mineraler i marken ökat Essequibos attraktionskraft.

Så sent som i fredags beslutade Internationella domstolen (ICJ) i Haag att Venezuela inte får agera på något sätt som kan förändra kontrollen över regionen. Men Venezuela erkänner inte FN-domstolens roll i tvisten och genomförde alltså folkomröstningen som planerat.

Halva Norge

Oron växer nu, både i Guyana och övriga Sydamerika, kring hur Maduro kommer att fortsätta driva frågan. Nästa år är det dags för presidentval och i skenet av en galopperande ekonomisk kris befaras Maduro vilja måla upp yttre hot för att få väljarna att samlas kring honom.

Guyana är ett av Sydamerikas minsta länder och består till stora delar av svårtillgängliga regnskogar och berg. Essequibo är ungefär hälften så stort som Norge och har en kvarts miljon invånare.

Nyheter

Víctor Jaras påstådda mördare utlämnad till Chile

Pedro Barrientos, tidigare soldat och ansedd som ansvarig för Jaras död, till vänster.

En av de mest symboliska och långdragna rättsprocesserna kopplade till Augusto Pinochets blodiga regim når äntligen sin slutpunkt när en nyckelperson i mordet på sångaren Víctor Jara 1973 har utlämnats till Chile för att ställas inför rätta.

CHILE | Den historiska betydelsen av denna händelse lyser klart då Pedro Barrientos, tidigare soldat och ansedd som ansvarig för Jaras död, slutligen överlämnats från USA till Chile. Åtalen mot honom gäller kidnappningen och mordet på Víctor Jara, ett av de mest uppmärksammade människorättsfallen från Pinochets regim. Enligt vittnesmål spelade Barrientos rysk roulette med Jara innan han sköt ihjäl honom den 16 september 1973.

– Vi vill dra en gräns under det här fallet – och det snabbt, sade Nelson Caucoto, en människorättsadvokat som företrätt Jaras familj under lång tid.

– Skulle någon någonsin ha trott att det skulle finnas rättvisa för Víctor Jara?

Även om utlämningen är ett viktigt steg, påpekar aktivister att det finns mycket arbete kvar för rättvisa. Många inblandade i brutala handlingar under diktaturen är fortfarande på fri fot, och undkommer straff.

Rodrigo Bustos från Amnesty International understryker detta genom att påpeka att Chile fortfarande har en enorm skuld att betala när det gäller att skipa rättvisa för de oförlåtliga brotten under Pinochetregimen. Trots att vissa fällande domar har säkrats för en del av offren, är det en liten andel av de totala fallen, vilket speglar den långsamma processen och bristen på rättvisa för överlevande från denna mörka tid.

– I allmänna termer har Chile fortfarande en enorm skuld att betala när det gäller rättvisa för de påtvingade försvinnandena, avrättningen och tortyren, säger Rodrigo Bustos, generalsekreterare för Amnesty International Chile.

Hittills har fällande domar endast säkrats i omkring en tredjedel av de 3 216 fall av påtvingade försvinnanden och avrättningar som begicks under diktaturen, enligt uppgifter sammanställda av Diego Portales University transitional justice observatory.

Bara 0,6 % av de överlevande offren från diktaturtiden har sett sina fall sluta med en fällande dom.

Víctor Jaras änka, Joan Jara, som nyligen gick bort vid 96 års ålder, kämpade i nästan fem decennier för att uppnå rättvisa för sin man. Hennes outtröttliga engagemang var en avgörande faktor för att samla vittnesmål och bevis som ledde till att fallet kunde återupptas efter många år av tystnad och brist på bevis.

Víctor Jaras tragiska öde, där han torterades och mördades på fotbollsarenan Estadio Chile, står fortfarande som en symbol för de brutala övergreppen som ägde rum under Pinochets regim. Hans musik och hans politiska övertygelse lever vidare idag som en påminnelse om konsekvenserna av maktmissbruk och förtryck.

– Det viktigaste är att 50 år senare har vi fortfarande inte gett upp, rättvisan kommer fortfarande. Chile är ett av få länder där det händer, säger människorättsadvokaten Nelson Caucoto

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.