Nyheter

Thailändsk prodemokratisk aktivist dömd till fängelse för monarkiprotest

Arnon Nampa höjer en hälsning med tre fingrar, en symbol för motstånd, efter att ha talat med media vid ankomsten till brottmålsdomstolen tisdagen den 26 september 2023.

En framstående prodemokratisk aktivist, Arnon Nampa, har nyligen blivit dömd till fyra års fängelse efter ett tal han höll under en proteströrelse som krävde reformering av Thailands kungliga institution.

THAILAND | Människorättsadvokaten Arnon Nampa ledde en protestvåg som tog fart under 2020, där hundratusentals människor samlades på gatorna för att föra fram krav på demokratiska förändringar, bland annat en omstrukturering av monarkin.

Dessa protester banade väg för en historisk öppen debatt om kungafamiljens beteende och position, något som tidigare varit tabu i det thailändska samhället. Debatten blev en direkt utmaning mot landets strikta majestätslagstiftning, som skyddar monarkin från kritik och förolämpningar och kan resultera i fängelsestraff på upp till 15 år.

Sedan 2020 har minst 257 personer, inklusive minderåriga, blivit åtalade enligt denna lag, ofta på grund av påstådda överträdelser såsom klädsel som anses vara förolämpande mot monarkin, sociala medieinlägg och distribution av satirteckningar.

Den nyligen avkunnade domen mot Arnon Nampa är den första av 14 majestätsfall han står inför, och han har begärt borgen medan han överklagar domstolsbeslutet. Arnon Nampa har klargjort att han inte ångrar sitt ”värdefulla personliga offer för det större bästa” och att ungdomsprotesten har satt igång en förändringsprocess i Thailand som inte kan återkallas.

– Ungdomsprotesten har skapat ett fenomen som har förändrat Thailand till en punkt utan återvändo, säger Arnon Nampa till Reuters.

Fallet mot Arnon Nampa är kopplat till ett tal han höll den 14 oktober 2020, där han krävde en reform av monarkin och påstod att endast kungen kunde ge order om att slå ned på demonstranter den dagen. Åklagaren hävdade att denna kommentar skadade kungens rykte, vilket ledde till Arnon Nampas dom på fyra års fängelse och böter på 20 000 baht (drygt 6000 kronor).

Arnon har förnekat att hans avsikt var att förtala kungen och hävdade att hans kommentar endast syftade till att förhindra polisingripanden mot demonstranter.

– Jag tror att folket blir mer säkra på sin frihet och jämlikhet och är redo att förvandla landet till att bli mer progressivt, säger Arnon Nampa.

***
Läs även:
Ledaren för Thailands populäraste parti avstängd
Valsegrare i Thailand släpps inte fram

Jan-Åke Eriksson

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.