Nyheter

Brittisk Rwandaplan för asylsökande stoppas

Överenskommelsen mellan Storbritannien och Rwanda om att låta migranter och asylsökande flygas till Rwanda för att få sin ansökan prövad där strider mot lagen enligt en dom på torsdagen.

STORBRITANNIEN | Den brittiska regeringens planer på att skicka asylsökande till Rwanda strider mot lagen. Det kom en appellationsdomstol fram till på torsdagen. Därmed har domen från i december förra året, som gav grönt ljus till regeringens planer, rivits upp. För att uppläget med att skicka asylsökande till Rwanda ska vara lagligt måste först förändringar göras i landets asylsystem enligt torsdagens domslut.

Beslutet var dock inte enhälligt, chefsdomaren anser att Rwanda är att betrakta som ett säkert tredje land, rapporterar BBC. De två andra domarna ansåg däremot att det finns en ”verklig risk” att asylsökande skickas tillbaka till sina hemländer från Rwanda, och att de där riskerar att utsättas för förföljelse.

Det var i april 2022 som den brittiska regeringen offentliggjorde en överenskommelse med den rwandiska regeringen. Överenskommelsen går ut på att flyga asylsökande och migranter, som exempelvis anländer till landet via båtar över Engelska kanalen, till Rwanda där ansökan ska behandlas.

Överenskommelse uppskattas kosta omkring 1,5 miljarder kronor. Även i de fall som den asylsökande får sin ansökan godkänd får hen inte resa till Storbritannien utan ska erbjudas att antingen stanna i Rwanda eller bosätta sig i ett uppsamlingsläger. Labouroppositionen har kritiserat planen för att vara ”skamlig”.

* * *
LÄS MER
Flyg till Rwanda stoppades av Europadomstolen
Domstol ger grönt ljus för att skicka asylsökande till Rwanda
Migranter skickas till Rwanda i juni

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.