Nyheter

Fängslade kvinnor i Saudiarabien hungerstrejkar

Den fängslade saudiska doktoranden Salma al-Shehab har hungerstrejkat sedan den 23 mars.

SAUDIARABIEN | Den fängslade saudiska doktoranden Salma al-Shehab har hungerstrejkat sedan den 23 mars, uppger människorättsorganisationen ALQST på Twitter.

Hon och sju andra saudiska kvinnliga fångar hungerstrejkar, under fastemånaden ramadan, i protest över att de hålls fängslade efter vad de menar var farsartade rättegångar. De kräver att de sätts på fri fot.

Salma al-Shehab är doktorand vid University of Leeds i Storbritannien men greps när hon besökte Saudiarabien 2021. I augusti förra året dömdes hon till 34 års fängelse av den ökända specialiserade brottmålsdomstolen SCC.

Hon dömdes för att ha bistått kritiker av den saudiska regimen och för att ha publicerat ”falska rykten” enligt domstolen som ursprungligen bildades för att hantera fall kopplade till terrorism.

Domstolen har kritiserats av Amnesty International för allvarliga människorättsbrott och för att den likställer fredliga åsikter som uttrycks på sociala medier med terrorism.

I februari i år larmade Amnesty International om att saudiska myndigheter slår allt hårdare mot individer som använder sin yttrandefrihet på sociala medier, och att straffen som döms ut har blivit allt längre.

* * *
LÄS MER

Långa saudiska straff för åsikter på sociala medier
Saudisk kvinna dömd till 45 års fängelse
Saudiarabien får stå värd för Asiatiska vinterspelen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.