Prenumerera

Logga in

Nyheter

Nasrin Sotoudeh gripen vid tonårings begravning

På söndagen begravdes 16-åriga Armita Garavand under stort säkerhetsuppbåd i Irans huvudstad Teheran.

Advokaten och människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeeh greps på söndagen i samband med begravningen av Armita Garavand. Garavand skadades allvarligt i början av oktober – enligt människorättsgruppen Hengaw misshandlades hon av landets moralpolis för att hon vägrade bära slöja. I lördags dödförklarades hon.

IRAN | Den kända iranska advokaten och människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh som 2012 mottog EU-parlamentets pris för tankefrihet, greps på söndagen:
– Min fru greps tillsammans med flera andra under Armita Garavands begravning, säger hennes man Reza Khandan till nyhetsbyrån AFP. Han säger också att hon misshandlades svårt under gripandet.

Enligt den lokala nyhetsbyrån Fars ska Nasrin Sotoudeh ha gripits på grund av att hon inte bar slöja. Sedan 1983 har det varit obligatoriskt för flickor och kvinnor att bära slöja. Nasrin Sotoudeh har gripits och fängslats flertalet gånger, och hon har som advokat ofta representerat kvinnor som har åtalats för att inte ha burit slöja.

Tvingades hålla begravningen i Teheran

Armita Garavand var bara 16 år när hon rapporteras ha misshandlats allvarligt av landets moralpolis i början av oktober. I lördags dödförklarades hon efter att tidigare i veckan ha uppgetts vara hjärndöd. Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty hade iranska myndigheter krävt att Armita Garavand skulle begravas under strikta säkerhetsåtgärder i Teheran och inte i hennes hemstad Kermanshah.

– Vi bor i Teheran men vi begraver inte våra döda [här]. Vi hoppas få Armitas kropp, ska en familjemedlem ha sagt till Radio Farda.

Armita Garavand fördes till sjukhus den 1 oktober efter att hon skadats allvarligt på tunnelbanan i Teheran. Enligt den kurdiska människorättsorganisationen Hengaw misshandlades hon svårt av moralpolis för att hon vägrade bära slöja. Iransk statlig media har hävdat att hon drabbades av plötsligt blodtrycksfall som ledde till att hon föll och slog sig svårt i huvudet. Sedan dess har hon legat i koma på Fajrsjukhuset i Teheran.

Amnesty kräver oberoende utredning

I början av förra veckan kom rapporter om att hon var hjärndöd och i lördags dödförklarades hon. Hon dog ett drygt år efter Mahsa Jina Aminis död under liknande omständigheter.

Även Mahsa Jina Amini dog efter ett ingripande efter moralpolisen som ansåg att hon bröt mot landets klädkod. Hennes död ledde till omfattande protester. Både Mahsa Jina Amini och Armita Garavand var kurder.

Amnesty International har krävts att iranska myndigheter ska tillåta att en oberoende utredning tar reda på omständigheterna kring Armita Garavands död.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.