Nyheter

Nasrin Sotoudeh gripen vid tonårings begravning

På söndagen begravdes 16-åriga Armita Garavand under stort säkerhetsuppbåd i Irans huvudstad Teheran.

Advokaten och människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeeh greps på söndagen i samband med begravningen av Armita Garavand. Garavand skadades allvarligt i början av oktober – enligt människorättsgruppen Hengaw misshandlades hon av landets moralpolis för att hon vägrade bära slöja. I lördags dödförklarades hon.

IRAN | Den kända iranska advokaten och människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh som 2012 mottog EU-parlamentets pris för tankefrihet, greps på söndagen:
– Min fru greps tillsammans med flera andra under Armita Garavands begravning, säger hennes man Reza Khandan till nyhetsbyrån AFP. Han säger också att hon misshandlades svårt under gripandet.

Enligt den lokala nyhetsbyrån Fars ska Nasrin Sotoudeh ha gripits på grund av att hon inte bar slöja. Sedan 1983 har det varit obligatoriskt för flickor och kvinnor att bära slöja. Nasrin Sotoudeh har gripits och fängslats flertalet gånger, och hon har som advokat ofta representerat kvinnor som har åtalats för att inte ha burit slöja.

Tvingades hålla begravningen i Teheran

Armita Garavand var bara 16 år när hon rapporteras ha misshandlats allvarligt av landets moralpolis i början av oktober. I lördags dödförklarades hon efter att tidigare i veckan ha uppgetts vara hjärndöd. Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty hade iranska myndigheter krävt att Armita Garavand skulle begravas under strikta säkerhetsåtgärder i Teheran och inte i hennes hemstad Kermanshah.

– Vi bor i Teheran men vi begraver inte våra döda [här]. Vi hoppas få Armitas kropp, ska en familjemedlem ha sagt till Radio Farda.

Armita Garavand fördes till sjukhus den 1 oktober efter att hon skadats allvarligt på tunnelbanan i Teheran. Enligt den kurdiska människorättsorganisationen Hengaw misshandlades hon svårt av moralpolis för att hon vägrade bära slöja. Iransk statlig media har hävdat att hon drabbades av plötsligt blodtrycksfall som ledde till att hon föll och slog sig svårt i huvudet. Sedan dess har hon legat i koma på Fajrsjukhuset i Teheran.

Amnesty kräver oberoende utredning

I början av förra veckan kom rapporter om att hon var hjärndöd och i lördags dödförklarades hon. Hon dog ett drygt år efter Mahsa Jina Aminis död under liknande omständigheter.

Även Mahsa Jina Amini dog efter ett ingripande efter moralpolisen som ansåg att hon bröt mot landets klädkod. Hennes död ledde till omfattande protester. Både Mahsa Jina Amini och Armita Garavand var kurder.

Amnesty International har krävts att iranska myndigheter ska tillåta att en oberoende utredning tar reda på omständigheterna kring Armita Garavands död.

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.