Nyheter

Pakistan uppmanas stoppa deportation av afghaner

Afghansk familj på en lastbil vid ett UNCHR-center i Peshawar i Pakistan.

Pakistan planerar att deportera papperslösa utländska medborgare den 1 november. Detta slår hårt mot afghaner och särskilt mot de minst 600 000 afghaner som flydde till Pakistan efter talibanernas maktövertagande 2021 varnar Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR).

PAKISTAN | OHCHR menar att afghaner aktiva inom civilsamhället, journalister och människorättsaktivister liksom personer som jobbade för den tidigare regeringen och säkerhetsstyrkorna löper stor risk att utsättas för godtyckliga gripanden och tortyr.

Dessutom är flickor och kvinnor en utsatt grupp då deras rättigheter på alla fronter har kringskurits kraftigt efter talibanerna tog makten i augusti 2021. Bland annat har de facto-myndigheterna förbjudit skola och universitet för tonårsflickor och kvinnor, samt förbjudit dem från att vistas på gym eller i parker och de har också förbjudits arbeta inom flera sektorer.

Många har redan lämnat

Det var den 3 oktober i år som pakistanska myndigheter meddelade att de papperslösa som är kvar i landet den 1 november kommer att deporteras. Pakistans tillförordnade inrikesministern Sarfraz Bugti sade då att 1,7 miljoner afghaner befinner sig illegalt i Pakistan. De följande två veckorna lämnade omkring 59 000 afghaner landet enligt en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR och FN:s migrationsorganisation IOM. Enligt rapporten uppgav 78 procent att de återvände till Afghanistan för att de är rädda för att gripas om de stannar i Pakistan.

OHCHR uppmanar nu pakistanska myndigheter att ”ställa in tvingande återvändanden av afghaner innan det blir för sent att förhindra en mänsklig katastrof. Vi uppmanar dem att fortsätta ge skydd till dem i nöd och försäkra att alla möjliga framtida återvändanden är säkra, värdiga och frivilliga och i enlighet med internationell rätt”, skriver OHCHR i ett uttalande.

Har inte skrivit under flyktingkonventionen

Pakistan är länge tagit emot afghanska flyktingar, ett mottagande som har skett i åtminstone fyra decennier. Ofta har de afghanska flyktingarna välkomnats men Pakistan har inte antagit FN:s flyktingkonvention. Under åren har vissa afghanska flyktingar blivit registrerade som flyktingar och fått papper, men den senaste vågen flyktingar som anlände hösten 2021 och framåt har mestadels nekats papper.

UNHCR har inte fått registrera den senaste vågen som flyktingar och den oberoende pakistanska forskaren Saba Khattak som har forskat om afghanska flyktingar i Pakistan sedan i mitten av 1990-talet sade till Tidningen Global tidigare i år att omkring 2,2 miljoner afghaner har någon slags pakistanska dokument, medan de 700 000 afghaner som kom åren 2018–2020 är odokumenterade liksom de som kom i den senaste vågen.

Förvärrat humanitärt läge i Afghanistan

OHCHR varnar också för att det humanitära läget i Afghanistan länge har varit svårt, och har dessutom försvårats den senaste månaden då flera jordbävningar har drabbat Heratprovinsen i vilka omkring 1 400 människor har dödats. I dagsläget är 30 miljoner av landets 43 miljoner invånare i behov av nödhjälp.

”Vi påminner de facto-myndigheterna om deras människorättsliga förpliktelser som fortsatt gäller för Afghanistan som stat och deras förpliktelser att skydda, stärka och uppfylla mänskliga rättigheter”, skriver OHCHR i sitt uttalande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.