Prenumerera

Logga in

Intro

Det har gått fyra år sedan slutstriden

mot IS avslutades. Idag kontrollerar terrorgruppen inte längre någon mark – det sista fästet i syriska Baghouz är ett minne blott. Men alltjämt sitter 38 000 människor fortfarande frihetsberövade i lägren al-Roj och al-Hol i nordöstra Syrien.

För dessa människor – varav många har IS kopplingar – går livet i fångenskap nu in på sitt femte år. Cirka 6000 av dessa kommer från länder i väst, medan majoriteten är från grannlandet Irak. Omkring 60 procent av alla är barn. Sverige har – efter många om och men – låtit kvinnor och barn återvända, men först efter att de mer eller mindre kastats ut av det kurdiska självstyret som ansvarar för lägren.
Läs Hanna Strids HRW: ”Frustrationen växer i de barn som lämnas kvar”.

Miljöaktivister från 18 olika nationer har i dagarna firat en stor seger: den resolution som man har föreslagit har röstats igenom av FN:s generalförsamling. I praktiken innebär det att Internationella domstolen kommer kunna rådfrågas när staters beslut kan komma att orsaka stor skada på miljö eller klimat.

Beskedet välkomnas från flera håll men inte minst av de små önationer i Stilla havet som har drivit på för resolutionen. Här är konsekvenserna av klimatkrisen redan mycket kännbara: med extremväder och stigande havsnivåer.
Läs Internationella domstolen får utökad roll för att stoppa klimatförstörelse

Medmänsklighet, frihet, demokrati, mänskliga rättigheter, vad är väl det egentligen? Vad ska vi med det till? Sanningen är att vi inte tycks veta själva längre.
Mattias Gönczi skriver på ledarplats att Demokratin är inte förhandlingsbar.

Om detta och mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.