Nyheter

Sydsudan etablerar militär närvaro i Kongo-Kinshasa

Invånare i Goma demonstrerar den 18 januari 2023 mot den planerade ankomsten av sydsudanesiska trupper som kommer att ansluta sig till kenyanska styrkor som är utplacerade för att hjälpa den kongolesiska armén i dess kamp mot M23-rebeller.

KONGO-KINSHASA/SYDSUDAN | 45 soldater, det är starten på Sydsudans militära närvaro i östra Kongo-Kinshasa, i provinsen Goma där de så kallade M23-rebellerna härjat de senaste åren, rapporterar Africa News.

M23 är en rörelse sprungen ur ett militärt myteri ur Kongo-Kinshasas militära led, vilka gått samman med delar av rwandiska tutsimiliser som hållit till i Goma alltsedan inbördeskriget och folkmordet i Rwanda i mitten av 1990-talet.

De sydsudanesiska militärerna är officiellt där på uppdrag av det östafrikanska samarbetsorganet EAC och målet är att övervaka M23-milisens uttåg från Kongo-Kinshasa.

Det återstår att se om M23:s uttåg vilka konsekvenser förflyttningen av rebellerna får för den regionala maktbalansen i Goma. Sedan Kongo-Kinshasas självständighet från Belgien i början av 1960-talet har såväl globala som lokala makter utkämpat blodiga tvister om tillgång till och inflytande över mineralutvinningen.

På senare tid handlar det om bland annat såväl rwandiska som kongolesiska intressen, båda uppbackade av allehanda externa ekonomiska krafter.

Intressant blir också att se om Sydsudan under EAC:s flagg och medförande legitimitet etablerar ett brohuvud in i en av världens mest resursrika hörn.

LÄS MER:
Afrika mindre demokratiskt – men mer jämlikt
Planetens äldsta levande landskap påträffat – i Sydafrika
Förväntad livslängd ökar stort i Afrika

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.