Prenumerera

Logga in

Nyheter

Föräldraprotest mot misstänkta giftattacker i Iran

Föräldrar till döttrar som misstänks ha förgiftats i iranska skolor protesterade på lördagen utanför utbildningsministeriet i västra Teheran.

Föräldrar till döttrar som misstänks ha förgiftats i iranska skolor protesterade på lördagen utanför utbildningsministeriet i västra Teheran. Protesten utvecklades till en regimkritisk protest och föräldrar skanderade slagord mot landets basijimilis och mot väktarrådet.

IRAN | I flera månader har skolflickor i Iran utsatts för vad som misstänks vara förgiftningsattacker. Olika filmer som sprids i sociala medier visar hur föräldrar får ta sina döttrar till sjukhus.

Åtminstone 30 – eller så många som 58 – skolor i 10 olika provinser ska ha drabbats. På lördagen samlades föräldrar till en protest utanför utbildningsministeriet i huvudstaden Teheran – vilket utvecklades till en regimkritisk demonstration.

– Basiij, väktare, ni är vårt Daesh, skanderade föräldrar och jämförde landets ökända basjimilis liksom det mäktiga väktarrådet med Islamiska staten, rapporterar Reuters.

Protester ska också ha hållits på två andra platser i huvudstaden liksom i städerna Isfahan och Rasht, detta enligt filmer på sociala medier, som Reuters dock inte har kunnat verifiera.

”Misstänkta prover” utreds enligt inrikesministern

Myndigheter har sedan en tid tillbaka erkänt att det verkar som om skolflickor, och även i vissa fall skolpojkar, har förgiftats i attacker mot deras skolor. Enligt landets hälsominister har flickor drabbats av ”milda förgiftnings”-attacker. Landets inrikesminister, Abdolreza Rahmani Fazli, sade på lördagen att utredare hade funnit ”misstänkta prover” som nu undersöks.

– I fältstudier har misstänkta prover funnits, vilka utreds…för att identifiera orsakerna till elevernas ohälsa, och resultaten kommer att publiceras så fort som möjligt, sade han i ett uttalande enligt Irans statliga nyhetsbyrå IRNA, rapporterar Reuters.


Enligt BBC har över tusen elever, den absoluta majoriteten flickor, drabbats av symtom som andningsproblem, illamående, yrsel och uttalad trötthet. Det första fallet som har rapporterats skedde i staden Qom den 30 november förra året. 18 skolflickor drabbades då av symtom.

Som ”ruttnande frukt men mer stickande”

Flera av de drabbade har uppgett att de i samband med symtomen kunde känna något illaluktande. En elev i staden Shahryar nära Teheran har beskrivit det som lukten av ”ruttnande frukt men mycket mer stickande” för BBC Persian. I de flesta fallen uppges symtomen ha gått över inom ett dygn, men i vissa fall har de dröjt kvar i upp till en vecka.

– När jag kom hem hade jag yrsel och mådde illa, min mamma var orolig eftersom jag var så blek och andfådd. Som tur var blev jag snart bättre. De flesta barnen i vår skola blev bra inom 24 timmar, säger hon rapporterar BBC. Hon förklarar också att en lärare hade blivit sjuk vid samma tillfälle, samt att skolans rektor senare uppmanade eleverna att inte tala om det som hade hänt.

OHCHR uppmanar till transparent utredning

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) i Genève har uppmanat iranska myndigheter att genomföra en transparent utredning kring de misstänkta attackerna som började rapporteras samtidigt som iranska flickor och kvinnor såväl som pojkar och män protesterade mot landets ledning efter Mahsa Jina Aminis död i mitten av september.

Flickor har haft en framträdande roll i protesterna genom att bland annat ha tagit av sig sina obligatoriska slöjor i protester i skolan. Andra protester i skolor har rört flickor som har rivit sönder foton av landets andlige ledare ayatolla Ali Khamenei, eller visat fingret mot bilder av honom.

* * *
LÄS MER
Flickor rapporteras ha förgiftats i skolor i Iran
Många kvinnliga journalister i Iran gripna
Iranska regimen pressad – kan proteströrelsen fälla den?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.