Nyheter

Sanna Marin ”avgörande för sitt parti” när Finland går till val

Stödet för partierna i Yles senaste partimätning (mars 2023).

Riksdagsvalet i Finland ser ut att kunna bli en nagelbitare. Bland de socialdemokratiska väljarna har partiledaren Sanna Marins lyskraft inte slocknat, enligt statsvetaren Göran Djupsund.
– Jag skulle säga att hon är avgörande för sitt parti, säger han.

FINLAND | Finland går till riksdagsval 2 april och opinionsmätningar visar att kampen om rösterna är hård.

Inte minst det liberalkonservativa Samlingspartiet bör förbereda sig på en nagelbitare, enligt professor emeritus Göran Djupsund vid Åbo Akademi. Detta trots att partiet leder i opinionsmätningar.

– Tidigare såg Samlingspartiet ut att gå mot en promenadseger, men nu sover man nog inte så gott om nätterna på partikansliet. Under lång tid hade Samlingspartiet ett stort försprång, men i de senaste mätningarna har stödet eroderat ganska rejält, säger han.

Välfärden viktig fråga inför valet i Finland

I samband med att den finländska valrörelsen drog igång i början av mars gick landets finansdepartement ut med en uppmaning till kommande regering att dra åt svångremmen rejält. Bland annat påpekade ministeriet att Finland årligen måste spara 1 600 euro – närmare 18 000 kronor – per invånare för att få bukt med det offentliga underskottet.

Enligt Göran Djupsund kommer också mycket av den kommande valrörelsen att domineras av frågor som rör välfärden – och som enligt honom tacklas på olika sätt av de finländska partierna.

– Från Samlingspartiets sida talar man om det ekonomiska underskottet och om nödvändiga nedskärningar i den offentliga sektorn, vilket många bedömare hävdar kanske inte är rätt strategi i en valrörelse. De kommer troligtvis inte att locka de osäkra väljarna med det här budskapet – som varken är positivt eller framåtblickande, säger han.

Nordiska välfärdsstaten förebild

Också Socialdemokraterna fokuserar på frågor som rör välfärden. Under partistämman i november framhävde partiledaren – tillika statsministern – Sanna Marin den nordiska välfärdsstaten som ett exempel på tryggad frihet och möjligheten till ett gott liv för vanliga människor.

Trots förra årets turbulens i form av en läckt film där Sanna Marin syns festa med sina vänner, tycks också hennes ställning hos de socialdemokratiska väljarna vara ohotad, enligt Göran Djupsund.

– Jag skulle säga att hon är avgörande för Socialdemokraterna. Skulle hon ha avgått i november som partiordförande hade partiet inte haft en chans att försvara sin position, säger han och fortsätter:

– Det centrala är att Sanna Marin ses som en garant för en regeringsbas med Socialdemokraterna som statsministerparti. Och många av dem som kommer att rösta på partiet kanske inte har satt sig speciellt mycket in i vad Socialdemokraterna står för i just det här valet.

Sannfinländarna ”kan göra en spurt”

Att döma av opinionsmätningarna ser toppstriden om valsegern i april ut att kunna bli ovanligt hård för de finländska partierna – men Göran Djupsund vill flagga för en inte alltför nitiskt läsning av mätningarna.

– Sannfinländarna, som nu placerar sig på tredje plats, har i väldigt många val gjort ett resultat som varit bättre än vad opinionsmätningarna har visat. Vilket också gör de andra partierna nervösa, säger han och fortsätter:

– Skulle Sannfinländarna göra en riktigt bra spurt, så kan de till och med bli största parti. Men med det sagt – alla de tre partier som ligger i toppen befinner sig också klart inom den statistiska felmarginalen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.