Nyheter

Uigurer kan förhöras för nedladdad koran i mobilen

Xinjiangs huvudstad Urumqi.

KINA | Polis i Xinjiangprovinsen i Kina förlitar sig på en omfattande databas för att granska uigurers mobiltelefoner på ett sätt som kränker deras rättigheter. Det kan räcka med att en person har en nedladdad koran på sin mobil för att personen blir kallad till förhör av polisen, rapporterar Human Rights Watch.

– Den kinesiska regeringens missbruk av övervakningsteknik i Xinjiang innebär att uigurer som helt enkelt har sparat koranen på sina telefoner kan utlösa ett polisförhör, säger Maya Wang, tillförordnad Kinachef på Human Rights Watch på organisationens hemsida.

Human Rights Watch har utrett hur en omfattande databas har använts för att genomföra nästan elva miljoner granskningar av sammanlagt 1,2 miljoner mobiltelefoner under en nio månader lång period mellan 2017 och 2018, i Xinjiangs huvudstad Urumqi. I databasen finns information om data som rör allt från våld, inklusive fall av halshuggningar och tortyr, till ren religiösa data som exempelvis koranens suror (kapitel).

Human Rights Watch har vid upprepade tillfällen varnat för hur Kinas antiterrorlagar är överdrivet breda och vaga, något som kan användas för åtal eller gripanden för brott som ”inte har som mål att orsaka död eller allvarlig fysisk skada för politiska, religiösa eller ideologiska ändamål”, skriver Human Rights Watch.

* * *
LÄS MER

”Vita papper”-demonstranter gripna i Kina
FN:s människorättschef orolig för Kinas uigurer
FN: Kinas behandling av uigurer kan vara brott mot mänskligheten

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.