Trots att anställda på nästan 300 Starbuckskaféer i USA har röstat för att gå med i facket Workers United har företaget ännu inte skrivit avtal med något av de fackföreningsanslutna kaféerna. Nu försöker fackligt aktiva anställda få Starbucks styrelsemedlemmar att påverka företaget att upphöra med sin antifackliga verksamhet och börja förhandla med facket.
USA | Med en skulptur av smör, en blåsorkester och genom stora reklamaffischer försöker Workers United att påverka företagets styrelse där bland annat Nike-chefen Andrew Champion, Land O’Lakes-chefen Beth Ford och Legos styrelseordförande Jorgen Vig Knudstorp ingår, rapporterar CNBC. Trots att nästan 300 kaféer har röstat för att ansluta sig fackligt sedan ett Starbuckskafé i Buffalo gick i bräschen för en facklig mobiliseringsvåg i december 2021 har Starbucks fortsatt att vägra att förhandla med facket.
Myndigheten National Labor Relations Board rapporterade i början av mars att Starbucks hade brutit mot landets arbetsrätt ”hundratals gånger” för att påverka anställdas fackliga mobilisering. Detta genom ”oerhörda och utbredda fel visat en generell likgiltighet för de anställdas grundläggande rättigheter” sade domaren Michael A Rosas i ett domslut den 1 mars.
Howard Schultz grillades i senaten av Bernie Sanders
Domslutet innebär att Starbucks bland annat tvingas återanställa sju anställda som sparkades på olagliga grunder, ersätta de drabbade anställda och bland annat sätta upp information om anställdas rättigheter på alla sina kaféer inklusive på sociala medier, liksom förhandla med facket. Dessutom ska den tidigare Starbuckschefen Howard Schultz, som fortfarande sitter i företagets styrelse liksom är dess femte största delägare, läsa upp USA:s arbetsrätt för sina anställda i Buffalo-området, eller närvara när en annan styrelsemedlem gör det.
Schultz som klev av posten som vd den 20 mars i år befann sig också i hetluften i onsdags i förra veckan då han var kallad till USA:s senat för att svara på frågor från den profacklige senatorn Bernie Sanders. Sanders anklagade Schultz för att ha genomfört en av de ”mest aggressiva och olagliga” antifackliga kampanjerna ”i vårt lands moderna historia”, rapporterar CNBC.
Företaget har brutit mot arbetsrätten
Sanders anklagade också företaget för att fördröja kollektiva förhandlingar med Workers United i syfte att få de anställda att ge upp och lämna företaget. Schultz hävdade å sin sida att företaget aldrig har brutit mot lagen. Domare från myndigheten National Labor Relations Board är alltså av en annan uppfattning då man har kommit fram till att företaget har brutit mot den federala arbetsrätten vid 130 tillfällen.
Nyligen röstade också Starbucks aktieägare för att en oberoende part ska utreda hur företaget hanterar anställdas rättigheter, en omröstning som dock inte är bindande, enligt CNBC.
* * *
LÄS MER
Myndighet: Starbucks bryter mot arbetsrätten
Hundra Starbuckskaféer i USA nu fackligt anslutna
Amazon överklagar historisk facklig omröstning