Prenumerera

Logga in

Nyheter

Högerextremt besök vid al-Aqsa fördöms av palestinier

Högerextreme Itamar Ben-Gvir, sedan i förra veckan minister för nationell säkerhet, besökte på tisdagen Haram al-Sharif/Tempelberget i vad som ses som en provokation av palestinier, och som riskerar att utlösa våldsamheter.

Den högerextreme nya israeliska ministern Itamar Ben-Gvir besökte på tisdagen den heliga och omstridda platsen Haram al-Sharif/Tempelberget i östra Jerusalem  – något som fördöms av palestinier som en provokation, och som riskerar att utlösa nya våldsamheter.

ISRAEL–PALESTINA | Itamar Ben-Gvir, som är ledare för partiet Otzma Yehudit (judisk makt), har besökt platsen vid flera tidigare tillfällen men detta är första gången han gör det som minister för nationell säkerhet i den nya israeliska regeringen som svors in i förra veckan. ”Tempelberget är öppet för alla”, twittrade han efter besöket, rapporterar BBC.

Ben-Gvir har inför och efter det senaste israeliska valet som hölls den 1 november betonat att han vill förändra status quo för området och göra det möjligt för judar att be där, vilket i dagsläget inte är tillåtet. I december medan koalitionsförhandlingarna pågick nekade tillträdande premiärminister Benjamin Netanyahu till en sådan förändring, uppgav källor till Haaretz.

USA: Hot mot status quo ”oacceptabelt”

Sedan 1967 har en överenskommelse hållits som innebär att endast muslimer får be på området och denna ”status quo” stöds av det internationella samfundet. USA:s ambassadör i Israel, Thomas Nides, betonade efter Ben-Gvirs besök på tisdagen att hot mot att ändra status quo på Haram al-Sharif/Tempelberget är ”oacceptabelt”, rapporterar Haaretz.

Även Israels tidigare premiärminister Yair Lapid har varnat för Ben-Gvirs agerande: ”Det här är vad som händer när en svag premiärminister tvingas anförtro den mest oansvariga mannen i Mellanöstern den mest explosiva platsen i Mellanöstern” skrev han på Twitter, rapporterar Haaretz.

Provokation mot ”det palestinska folket”

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas talesperson Nabil Abu Rudeineh betecknar Ben-Gvirs besök som ett ”provokativt steg mot det palestinska folket”, och han uppmanade Bidenadministrationen att agera för att förhindra en eskalering kring den heliga platsen.

Terrorstämplade Hamas, som styr Gaza, har meddelat att Ben-Gvirs besök kommer att ”mötas med motstånd”. I ett uttalande på måndagen säger gruppen att ministerns besök indikerar att ”den fascistiska bosättarregeringen har påbörjat sin plan att attackera vårt folk och al-Aqsamoskén”, rapporterar The Times of Israel.

Bara muslimer får be på platsen

I en summering för FN:s säkerhetsråd i våras betonade FN:s sändebud i Mellanöstern, Tor Wennesland, vikten av att upprätthålla status quo kring de heliga platserna i Jerusalem och att denna respekteras av alla sidor. Han välkomnade då högt uppsatta israeliska tjänstemäns löften om att de skulle upprätthålla status quo och att bara muslimer skulle tillåtas be på den heliga platsen.

– I detta känsliga och labila ögonblick har israeliska och palestinska ledare gjort berömvärda ansträngningar för att lätta på spänningar, fördöma attacker och hålla tillbaka våldet, sade han den 25 april 2022.

Har tidigare utlöst våldsamheter

Spänningar kring Haram al-Sharif/Tempelberget har ofta lett till upptrappat våld. Bland annat ledde ett brutalt israeliskt polisingripande mot bedjande palestinier i maj 2021 till ett elva dagar långt krig mellan Hamas och Israel, liksom omfattande protester bland palestinska medborgare i Israel. Den andra intifadan bröt ut i september 2000 efter att den dåvarande högerpolitikern Ariel Sharon besökte området.

Haram al-Sharif/Tempelberget är den tredje mest heliga platsen inom islam och den heligaste platsen inom judendomen. För judar är det platsen för de två bibliska templen och ligger ovanför Klagomuren och för muslimer är det platsen för profeten Muhammads himmelsfärd där både al-Aqsa-moskén och Klippdomen ligger.

* * *
LÄS MER
Extremhögern tar plats i Israels nya regering
Israels förlorade vänster och Netanyahus återkomst
Extremhögern stark inför valet i Israel

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.