Konflikt

Ökad högerextrem mobilisering i abortfrågan

Högerextrema deltar i allt högre grad i antiabortdemonstrationer.

I dag demonstrerar abortmotståndare i USA i March for Life som har hållits årligen sedan Högsta domstolen legaliserade abort genom Roe v Wade 1973. Enligt arrangörerna kommer de att fortsätta trots att aborträtten revs upp i somras, i syfte att ”göra abort otänkbart”. Samtidigt tar högerextrema grupperingar sig an abortfrågan i allt högre grad – under det första halvåret 2022 deltog högerextrema vid nästan en femtedel av alla antiabortprotester i landet.

USA | I 49 år har abortmotståndarnas årliga protest, March for Life, gått mot Högsta domstolen i Washington. Men efter att Roe v Wade revs upp i somras har demonstrationens rutt dragits om. Slutpunkt är i år Kapitolium – framåt är det politiker och inte domare som ska påverkas. Jeanne Mancini, ordförande för March for Life säger till den kristna tidningen The Christian Perspective att hon tror att landets högsta domare tog intryck av deras årliga protest:

– Jag tror att folk som demonstrerade genom åren spelade en stor roll för att Roe slutligen revs upp.

Med en uppriven aborträtt, där abortfrågan i än högre grad har blivit en angelägenhet för delstaterna kommer organisationen fokusera på dessa. Men, skriver organisationen på sin hemsida: Man kommer att fortsätta att demonstrera på nationell nivå ända till dess att ”en livets kultur har återställts” i landet.

Abortfrågan har samtidigt kommit att dra till sig allt fler högerextrema grupperingar och frågan är om Jeanne Mancini i år kommer att få skäl att ta avstånd från delar av deltagarna som hon tvingades göra förra året efter att medlemmar från Patriot Front deltog i March for Life 2022.

Proud Boys-medlemmar omringar en bil i Portland, Oregon, i vilken de tror en antifascist befinner sig i augusti 2021
Proud Boys-medlemmar omringar en bil i Portland, Oregon, i vilken de tror en antifascist befinner sig i augusti 2021. Proud Boys är kända för sin förkärlek för att utöva våld och har sedan stormningen av Kapitolium i högre utsträckning mobiliserat kring abortmotstånd. Gruppen består enbart av män. Foto: AP Photo/Alex Milan Tracy

Högerextrema deltog i March for Life

Patriot Front beskrivs av Southern Poverty Law Center som en vit nationalistisk hatgrupp. Den bröt sig ur nynazistiska Vanguard America efter den ökända protesten i Charlottesville i Virginia 2017, Unite the Right, då Heather Heyer, en kvinnlig antirasistisk demonstrant, kördes ihjäl av nynazisten James Alex Fields Jr.

Jeanne Mancini sade i ett uttalande inför March for Life förra året att Patriot Front och liknande grupper inte var välkomna. Ett 40-tal Patriot Front-medlemmar dök upp på protesten i alla fall, rapporterade Newsweek, bland dem deras ledare Ryan Rousseau som anförde sin grupp med slagordet ”Återta Amerika”.

Enligt bildjournalisten Zach D Roberts som var på plats var inte alla medlemmar av March for Life lika avståndstagande som dess ordförande. Roberts skrev på Twitter att han observerade flera demonstrationsdeltagare tacka Patriot Front för deras närvaro, och ett par kvinnor han talade med tyckte också att det var ok så länge de var ”pro-life”, som abortmotståndarna kallar sig. Patriot Front deltog även i en Life for March-protest i Chicago där de delade ut kort med budskapet ”Återupprättelsen av Amerikas suveränitet måste följa återupprättelsen av den amerikanska familjen”.

Även medlemmar från den högerextrema grupperingen Groypers som leds av förintelseförnekaren Nick Fuentes fanns på plats under förra årets March for Life. Fuentes själv, som i höstas åt middag tillsammans med artisten Kanye West och tidigare presidenten Donald Trump, deltog inte eftersom han nyss hade kallats för att vittna inför USA:s kongresskommitté för sitt agerande under stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Chefen för antiabortorganisationen Illinois Right to Life, Amy Gehrke, talar vid en manifestation efter att Högsta domstolen i slutet av juni 2022 rev upp Roe v Wade
Chefen för antiabortorganisationen Illinois Right to Life, Amy Gehrke, talar vid en manifestation efter att Högsta domstolen i slutet av juni 2022 rev upp Roe v Wade. I takt med fler demonstrationer och motdemonstrationer kring abort, och då fler kommer beväpnade till dessa finns risk för ökat våld. Detta förvärras ytterligare av det ökade intresset från högerextrema att delta i protester mot abort. Foto: AP Photo/Paul Beaty

Fler högerextrema på antiabortprotester

Att högerextrema gör gemensam sak med antiabortrörelsen är ett fenomen som har blivit allt vanligare. I februari förra året anordnade en liten grupp Proud Boys-medlemmar – en högerextrem gruppering vars ledning nu står inför rätta för uppvigling i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 – en protest de kallade ”Promenad för livet” utanför en av Planned Parenthoods abortkliniker i Santa Rosa i Kalifornien. Enligt tidningen The Press Democrat var de flesta män, flera var klädda i Proud Boys färger, svart och gult, och de bar på plakat med budskap som ”Abort är ondskefullt” och ”Rädda barnen”.

Den icke-vinstdrivande organisationen Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) som bland annat bevakar politiskt våld uppgav förra sommaren att det blir allt vanligare att högerextrema miliser och grupperingar som Proud Boys deltar i protester mot aborträtten. Mellan 2020 och 2021 ökade antalet antiabortevenemang med deltagande från sådana rörelser med 150 procent.

Fram till den 1 juli 2022 hade Proud Boys enligt ACLED deltagit i 27 sådana evenemang, vilket var en ökning med 160 procent från året innan, rapporterade Time då. Enligt ACLED hade bara en procent av de demonstrationer som högerextrema grupper var involverade i att göra med abortfrågan under 2020, något som ökade till 3 procent 2021, och under det första halvåret 2022 utgjorde dessa 14 procent.

Proud Boys-ledarna Joseph Biggs (t v) och Ethan Nordean går mot Kapitolium den 6 januari 2021
Proud Boys-ledarna Joseph Biggs (t v) och Ethan Nordean går mot Kapitolium den 6 januari 2021. Biggs och Nordean och tre andra Proud Boysledare står just nu inför rätta för uppvigling och riskerar långa fängelsestraff. Efter stormningen har flera högerextrema rörelser börjat intressera sig mer för abortfrågan. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Stormningen en orsak till högerextremas intresse

Enligt ACLED är en förklaring till det ökade engagemanget från högerextrema miliser och högerextrema grupper som Proud Boys att dessa har känt sig tvungna att anpassa sina organisationer och sina mobiliseringskampanjer efter stormningen av Kapitolium 2021 och de många rättsprocesser som har pågått sedan dess.

Dessa grupper har i allt högre utsträckning börjat anamma frågor som motstånd mot abort, motstånd mot hbtq-rättigheter och mot kritisk rasteori vilket har gett dem en möjlighet att rekrytera människor som tidigare inte har ingått i deras våldsamma miljöer som den religiösa högern.

Enligt ACLED har detta närmande inneburit ”en möjlighet för nätverkande och utbyte av idéer mellan olika radikala högergrupper”. Ett ökat deltagande av högerextrema miliser och grupperingar i antiabortdemonstrationer innebär också att allt fler abortmotståndare kommer beväpnade till evenemangen,  liksom ökat våld. Här sticker Proud Boys ut – av de abortrelaterade demonstrationer som har inbegripit våld och där högerextrema grupperingar har deltagit har Proud Boys närvarat vid alla.

Folk tar skydd efter att en andra explosion sprängts utanför abortkliniken the Atlanta Northside Family Planning Services i januari 1997
Folk tar skydd efter att en andra explosion sprängts utanför abortkliniken the Atlanta Northside Family Planning Services i januari 1997. Mannen bakom dådet, Eric Rudolph, sprängde också bomben under sommar-OS i Atlanta 1996. Han var uppväxt i en vit makt-miljö. Foto: AP Photo/Alan Mothner,

Lång tradition av högerextremt abortmotstånd

Högerextrema och rasistiska rörelsers intresse för abortmotstånd går dock längre tillbaka i tiden än de senaste åren. Vit makt-grupper i USA menade redan på 1970- och 1980-talen att den federala regeringen var på väg att utplåna den vita befolkningen genom att sänka födslotalen av vita barn genom olika former, bland dem abort och invandring – en tankegång som på senare år går under beteckningen ”det stora utbytet” och som den senaste tiden har börjat torgföras även av delar av det republikanska partiet. Högerextrema har också varit inblandade i olika former av terrordåd mot abortkliniker varav en av de mer kända är Eric Rudolph.

Under sommar-OS i Atlanta 1996 sprängde förintelseförnekaren Eric Rudolph en bomb i stadens OS-park. Av ren tur dödades endast två personer – den största kraften riktades uppåt istället för horisontellt vilket sannolikt höll dödstalet nere. Innan Rudolph greps sprängde han ytterligare tre bomber, en mot en hbtq-bar, och resterande mot två abortkliniker. Rudolph växte upp i en vit makt-miljö och var förutom homofob och abortmotståndare också hängiven kriget mot den amerikanska staten, skriver historikern Kathleen Belew i Bring the War Home: The White Power Movement and Paramilitary America. Och han brukade underteckna sina brev med ”Army of God”.

En utredare passerar nära platsen för explosionen under sommar-OS i Atlanta 1996 då två personer dödades
En utredare passerar nära platsen för explosionen under sommar-OS i Atlanta 1996 då två personer dödades. Eric Rudolph undertecknade sina brev med ”Army of God” som är en kristen terrororganisation som också tog på sig Roberts två bombdåd mot abortkliniker. Foto: AP Photo/John Gaps III

Army of God uppmanar till ledarlöst motstånd

Army of God är en amerikansk kristen terrororganisation och den tog på sig Rudolphs bombdåd mot abortklinikerna, den ena i Birmingham i Alabama och den andra i Atlanta. Bombdådet i Birmingham dödade en polis som extraknäckte som säkerhetsvakt, och det var den första dödliga bombattacken mot en abortklinik i USA, rapporterade CNN i februari 1998.

En annan man som kopplas till Army of God är James Kopp, som 2003 dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl läkaren Barnett Slepian i hans hem 1998. Slepian var en av flera läkare som mördades för att de utförde aborter under 1990-talet. Flera mord utfördes i Kanada och Kopp var misstänkt även i de fallen men ställdes aldrig inför rätta för dem, något som framkommer i den sjunde säsongen av podden Someone Knows Something. Kopp har bland annat förekommit i Army of Gods publikation Army of God Manual under signaturen ”Atomic Dog”.

Army of God beskriver i sin manual USA som ”en nation under ondskans makter – satan” och att dess medlemmar bokstavligen är guds soldater. I manualen beskrivs hur medlemmarna ska bete sig, en beskrivning som känns igen från högerextrema skrifter om ledarlöst motstånd. Manualen stipulerar: ”Soldaterna kommunicerar dock vanligen inte med varandra. Väldigt få har träffats. Och när de gör det är de vanligen inte medvetna om den andre soldatens status”.

Abortmotståndare demonstrerar utanför USA:s högsta domstol 2021
Abortmotståndare demonstrerar utanför USA:s högsta domstol 2021. Nu när aborträtten på federal nivå har rivits upp finns det skäl att tro att det kommer att hållas fler protester kring abortfrågan och även motprotester. Detta och det faktum att fler kommer beväpnade, liksom att högerextrema börjar delta i högre utsträckning ökar risken för en ny våldsvåg. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Risk för ny våldsvåg kopplad till abortfrågan

Extrema abortmotståndare som har tagit till dödligt våld har ofta, liksom högerextrema individer som har utfört terror, beskrivits som ensamvargar. Men i båda fallen ingår individerna generellt i ett bredare sammanhang av extremt abortmotstånd eller en högerextrem idévärld och ibland – som i Eric Rudolphs fall – sammanfaller dessa. Rudolph har det gemensamt med högerextreme Timothy McVeigh som låg bakom terrordådet i Oklahoma City 1995 – även han beskrevs ofta som en ensamvarg trots att han länge hade rört sig i högerextrema kretsar. Båda var dessutom tidigare militärer.

1998 beskrev Southern Poverty Law Center hur våldsamma attacker mot abortkliniker ökade när antalet aktivister som använde sig av ickevåld sjönk. Detta ledde också att de som var beredda att ta till våld blev mer benägna att döda för sin sak. Redan då fick också dessa stöd från vit makt-grupper och ”den så kallade ’patriotiska’ rörelsen”.

I det perspektivet blir siffrorna från ACLED särskilt oroväckande – att allt fler demonstranter för abortfrågan, och då framför allt abortmotståndare, kommer beväpnade till antiabortdemonstrationer. ACLED pekar också på att demonstrationer för tillgång till abort ser ut att öka i takt med att landets delstater inför olika begränsningar i aborträtten. Dessa leder ofta till motdemonstrationer som i sig innebär ökad risk för våld.

Att det dessutom finns ett tydligt ökat högerextremt engagemang i abortmotståndet innebär tydliga risker för en ny våldsvåg kopplad till abortfrågan.

* * *
LÄS MER
Konspirationsteori om folkutbyte bakom terrordådet i Buffalo
Terrordådet i Oklahoma City har fortsatt göda vit makt-grupper
Högerextrema planerade dåd mot Pride-festival

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.