Nyheter

Lula da Silva sjösätter ny Amazonaspolitik

Den brasilianska myndigheten för landets miljö (Ibama) har fått nya direktiv av den nytillträdda regeringen, ledd av president Lula da Silva.

I kölvattnet av ex-president Jair Bolsonaros anhängares försök att storma maktens korridorer i huvudstaden Brasília har Brasiliens nye president Luiz Ignacio Lula da Silva påbörjat de reformer som utlovades under valrörelsen. Däribland ett bättre försvar av Amazonasregionen.

BRASILIEN | Den brasilianska myndigheten för landets miljö (Ibama) har fått nya direktiv av den nytillträdda regeringen, ledd av president Lula da Silva.

Ibama har redan sjösatt en rad projekt för att dokumentera och sätta stopp för illegala operationer i världens största tropiska regnskog i vad som av Lula da Silva utlovas bli en brytpunkt med företrädaren Jair Bolsonaros skövlings- och gruvtillståndsvänliga politik.

Sedan Brasiliens militärjunta på 1960-talet uppmuntrade jordbruksinitiativ och gruvprojekt har Amazonas blivit en utpost för utbredd skövling och markstölder, särskilt av ursprungsfolks marker.

Markaktivister och journalister mördade

Att verka för ursprungsfolks rätt till mark är farligt och i förra veckan mördades två markförsvarare tillhörande Pataxófolket i nordöstra Brasilien. Båda var män, 25 år respektive 17-år gamla, rapporterar Mongabay.

Även journalister har blivit måltavlor på grund av sin bevakning av det alltmer laglösa Amazonas. I juni 2022 försvann den brittiske journalisten Dom Phillips och den förre Ibama-medarbetaren Bruno Pereira. Båda påträffades senare mördade nära trestatsgränsen mellan Brasilien, Colombia och Peru.

”Bolsonaro ansvarig”

Enligt den lokale miljöaktivisten Givanildo Dos Santos är morden en följd av ex-presidenten Bolsonaros politik, som sköt i höjden under dennes mandatperiod, något som Pataxófolket har tvingats erfara i form av illegala markövertaganden och ökat våld.

– Den förra regeringens attityd skapade ett tänkesätt bland människor som ledde till att många invaderade områden och avskogade dem, planterade gårdar och förväntade sig att regeringen skulle utplåna ursprungsbefolkningens marker och legalisera invasionerna till förmån för boskapsproduktion, säger Givanildo Dos Santos till Democracy Now.

LÄS ÄVEN
Brasilien: Kuppförsöket fortsätter i det fördolda
Kroppar funna i Amazonas ett tio dagars sökande
H&M och Adidas bidrar till Amazonas avskogning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.