Nyheter

Kroppar funna i Amazonas efter tio dagars sökande

Polis hittade på söndagen Dom Phillips och Bruno Pereiras tillhörigheter.

Sent på onsdagen kom nya uppgifter om att två kroppar hittats i sökandet efter den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianska urfolksexperten Bruno Pereira. De har ännu inte identifieras men brasiliansk polis leddes till fyndplatsen av en man som har erkänt att han skjutit de båda männen som befann sig i Amazonas nära gränsen till Peru när de försvann för elva dagar sedan.

BRASILIEN | Fyndplatsen är nära den plats där de båda männen försvann den 5 juni och under onsdagen meddelade den regionala polischefen Eduardo Fontes under en presskonferens att en av de två män som har gripits misstänkt för att ligga bakom Dom Phillips och Bruno Pereiras försvinnande har erkänt att han dödat dem:

– På tisdagen informerade han oss om platsen där kropparna var begravda och han lovade att ta med oss till platsen i dag så att vi kunde bekräfta var kropparna var begravna, sade polischefen, rapporterar The Guardian.

– Vi kommer nu att identifiera kvarlevorna med största möjliga värdighet, fortsatte Eduardo Fontes och förklarade att den misstänkte mannen är en fiskare som ska ha haft en konflikt med Bruno Pereira om hans arbete mot illegalt fiske på ursprungsfolks marker.

Söker rättvisa

I ett uttalande skriver Dom Phillips fru Alessandra Sampaio att hon var lättad över att kropparna har hittats och att kampen för rättvisa nu inleds:
– Nu kan vi ta med dem hem och säga farväl med kärlek.
– I dag påbörjar vi också vårt sökande efter rättvisa. Jag hoppas att utredningarna uttömmer alla möjligheter och ger oss slutgiltiga svar på alla relevanta detaljer så fort som möjligt, säger hon i uttalandet, rapporterar The Guardian.

Under veckan har motstridiga uppgifter rapporterats från Brasilien. I måndags uppgav den brasilianska ambassadören i Storbritannien för Dom Phillips familj att två kroppar hade hittats bundna vid ett träd. Den uppgiften dementerades därefter av brasiliansk polis och ambassadören bad Phillips familj om ursäkt för den felaktiga informationen på tisdagen. Dagen därpå, på onsdagen, kom så nyheten om att två kroppar hade funnits, vilket bekräftades av polis.

Flera grupper av volontärer från Amazonas urfolk har hjälpt till i sökandet efter journalisten och urfolksexperten liksom brasiliansk militärpolis och under söndagen hittades vissa av Dom Phillips och Bruno Pereiras tillhörigheter. Under måndagen protesterade fler än hundra personer från urfolk i staden Atalaia do Norte för att kräva rättigheter för ursprungsfolk liksom rättvisa för Dom Phillips och Bruno Pereira, rapporterar Reuters.

”Förlorat en bror”

Efter att kropparna hittats på onsdagen sörjde urfolksadvokaten Eliseio Marubo nyheten i Atalaia do Norte.
– Jag känner en obeskrivbar smärta för jag har förlorat en bror, jag har förlorat en del av min historia, sade han till The Guardian och skickade en hälsning till Pereiras och Phillips familjer:
– Ni är inte ensamma. Vi kommer att fortsätta framåt tillsammmans.

Som Tidningen Global tidigare har rapporterat har den region Dom Phillips och Bruno Pereira reste i, nära gränsen till Peru, under president Jair Bolsonaro utsatts för omfattande skövling vilket har inneburit svåra konsekvenser för urfolk i området som också hyser icke-kontaktade urfolk.

Dom Phillips ställde flera kritiska frågor till Jair Bolsonaro under en presskonferens förra året om Brasiliens försämrade implementering av miljörätten. Efter att han och Bruno Pereira försvann sade presidenten i förra veckan att de två hade begett sig på ”ett äventyr som inte är att rekommendera”, skriver Reuters.

* * *
LÄS ÄVEN
Brittisk journalist försvunnen i Amazonas
Spår efter ”häpnadsväckande” bosättning i AmazonasH&M och Adidas bidrar till Amazonas avskogning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.