Nyheter

Människorättsadvokat mördad i Eswatini

Människorättsadvokaten Thulani Maseko mördades i lördags i sitt hem.

Människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch fördömer mordet på människorättsadvokaten Thulani Maseko i Eswatini (före detta Swaziland) i helgen. De uppmanar myndigheterna i landet att omedelbart låta genomföra en oberoende och transparent utredning av mordet.

ESWATINI | Det var i lördags som Thulani Maseko mördades i sitt hem i Luhleko. Han sköts genom ett fönster medan hans fru och två barn satt i närheten.

Dagen före mordet hade Eswatinis kung, Mswati III, hävdat att demokratiaktivister destabiliserar landet och att de som kräver demokratiska reformer skulle få med legoknektar att göra.

Nu anklagar människorättsaktivister i landet regeringen för att vara inblandad i mordet på den framstående människorättsadvokaten Maseko, rapporterar Human Rights Watch på sin hemsida.

– Det brutala mordet på Maseko är den senaste i raden av skrämmande attacker på demokratiaktivister i Eswatini. Det är avgörande att snabbt genomföra en oberoende, grundlig och effektiv utredning som kan identifiera de ansvariga, säger Ashwanee Budoo-Scholtz, vice chef för Human Rights Watchs Afrikaavdelning.

Masekos familj ”förtjänar rättvisa”

Även om motivet till mordet ännu är oklart menar Amnesty International att det finns skäl att anta att han mördades på grund av hans jobb som försvarare av mänskliga rättigheter.

– Det kallblodiga dödandet av Thulani Maseko utgör en skrämmande påminnelse att människorättsförsvarare, särskilt de som står i fronten och uppmanar till politiska reformer i Eswatini inte är säkra. Om de inte förföljs, trakasseras eller hotas av staten så är deras liv i fara, säger Flavia Mwangovya, vice chef för Amnesty Internationals avdelning för östra och södra Afrika på organisationens hemsida.

– Masekos familj förtjänar rättvisa, hans mördare måste ställas inför rätta, fortsätter hon.

Thulani Maseko hade tidigare betecknats som samvetsfånge av Amnesty International när han 2014 fängslades för domstolstrots. Detta då han tillsammans med redaktören Bhekithemba Makhubu offentligt hade kritiserat vad de menade var rättsväsendets bristande oberoende och integritet. Enligt Amnesty International kritiserade Maseko också hur landets naturresurser hanterades.

2018 kritiserade Maseko också regeringen för att den hade underlåtit att konsultera landets folk och parlament när kungen valde att döpa om landet från Swaziland till Eswatini.

* * *
LÄS MER
Protest mot kungen i Swaziland
Cannabisodlingar försörjer föräldralösa barn i Eswatini
Hållbart jordbruk frigör tid för kvinnor

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.