Konflikt

Svartlistad ex-president släpper inte greppet om Paraguay

Den tidigare paraguyanske presidenten Horacio Cartes valdes i mitten av januari till ordförande för det statsbärande Coloradopartiet, trots anklagelser om korruption och svartlistning av USA, vilket kan innebära problem för landet som går till val i slutet av april.

Horacio Cartes är affärsmannen som blev president i Paraguay 2013–2018. Trots korruptionsskandaler, uppgifter om nära band till organiserad brottslighet och mutande av kongressledamöter säkrade han i mitten av januari ordförandeposten i landets statsbärande parti, Coloradopartiet. Vad innebär det för Paraguay med tanke på att landet går till val i slutet av april och då Cartes är svartlistad i USA?

PARAGUAY | Bortsett från några år under nollnolltalet – 2008 till 2012 – har det konservativa Coloradopartiet åtnjutit regeringsmakten i Paraguay. Mellan 1953 och 1989 kontrollerades partiet av general Alfredo Stroessner, som i sin tur även härskade som landets diktator.

Den som leder Coloradopartiet i egenskap av ordförande åtnjuter därmed stort inflytande inte bara över landets maktbärande parti – den personen besitter också stora möjligheter att kontrollera den politiska diskursen och påverka majoriteten av Paraguays kongressledamöter, vilka också historiskt har representerat Coloradopartiet.

Framför allt är Coloradopartiets makthavares kontakter med Paraguays ekonomiska oligarki väloljade, och dess ordföranden uppvaktas flitigt av aktörer inom jordbrukssektorn, boskapsnäringen och gruvindustrin för allehanda tjänster och gentjänster.

Cartes svartlistad av USA

Att Paraguays före detta president Horacio Cartes nyligen vann ordförandeomröstningen inom Coloradopartiet fram till 2028 får därför en rad analytiker att höja på ögonbrynen och befara att svängdörren mellan näringsliv och politik och till och med organiserad brottslighet inte bara hålls öppen, utan reglas av helt och hållet.

 

Den amerikanska regeringen – som historiskt har varit en trogen allierad till Paraguays Coloradoledda regeringar, oavsett om de har styrt landet i egenskap av militärdiktatur eller, som i dag, bristfällig demokrati – har öppet kallat Horacio Cartes för ”synnerligen korrupt”.

Ex-presidenten och flera av hans familjemedlemmar är även uppsatta på den föga smickrande listan över utländska politiker som vägras inträde till USA.

Anklagas för att köpa kongressröster

Korruptionsskandaler rörande affärsmannen som blev politiker, och under tiden som president fortsatte att vara affärsman, har inte saknats.

1989 avtjänade Cartes till och med ett straff för valutabedrägeri och sedan dess har hans allehanda affärsintressen omgärdats av uppgifter om oegentligheter.

I Paraguay är åsikterna – trots Horacio Cartes bestämda förnekanden av några som helst korrupta handlingar – att ex-presidenten kontrollerar stora delar av kongressen med mutor.

– Det är så sorgligt, men alla i kongressen vet att Cartes plånbok köper röster och ändrar folks åsikter – ofta till landets oligarkis fördel, säger en kongressledamot för ett oppositionsparti som vill vara anonym till Tidningen Global.

En protest mot korruptionen i landet under covid-19-pandemin i mars 2021
En protest mot korruptionen i landet under covid-19-pandemin i mars 2021. ”Korruption dödar” lyder budskapet. Foto: AP Photo/Jorge Saenz

”Arkitekt bakom olaglig smuggling”

Trots Cartes cementerade gynnsamma position inte bara inom Coloradopartiet utan även inom de paraguayanska maktkorridorerna har landets kongress icke desto mindre agerat mot ex-presidenten.

Så sent som i oktober 2022 publicerades en kommissionsrapport som utnämnde ex-presidenten till ”arkitekten bakom olaglig smuggling av tobaksprodukter” utöver pengatvätt, narkotikasmuggling, vapensmuggling, skatteflykt och mutor.

”Under president Horacio Cartes presidentskap sjösattes oöverträffade maffiavåldshandlingar som har fortsatt fram till vår tid. Trots allvaret i fallen ställdes den tidigare presidenten inte inför någon politisk rättegång då han med hjälp av pakter och förmåner kontrollerade över rösterna i båda lagstiftande kamrar”, rapporterade nyhetskanalen ABC Color i februari 2022.

Paraguay i händerna på organiserad brottslighet

Paraguay har under det senaste decenniet – och bland annat under Coloradopartiets maktinnehav och Horacio Cartes översyn som landets president 2013–2018 – fallit mer eller mindre handlöst i händerna på organiserad brottslighet.

Flera östra gränsstäder till Brasilien är mer eller mindre juridiska ingenmansland som utomstående uppmuntras hålla sig på avstånd ifrån.

En är Pedro Juan Caballero där stadens borgmästare sommaren 2022 öppet klagade över ”maffiagruppers beväpnade närvaro” utan att myndigheter ingrep och säkrade allmänhetens trygghet. Stora pengar finns att tjäna på den organiserade brottsligheten och Paraguay har blivit en viktig genomfartsled för bland annat vapensmuggling som i slutändan göder organiserade brottsgrupper i brasilianska storstäder.

Det är emellertid inte en fråga om enkelriktad trafik. I motsatt riktning har den brasilianska jordbrukssektorn, kryddad av aktörer som säkrar marker med hjälp av marktjuvar, illegala konfiskeringar och bortmotande av ursprungsfolk, gött sin paraguayanska dito med illegala bekämpningsmedel som sedan används utan kontroll i produktionen av bland annat genmodifierade varianter av grödor som soja, ris och majs.

Oklart om Cartes ställer upp i valet

Dario Messer, en ökänd brasiliansk penningtvättare, flydde rättvisan i hemlandet 2014 och sökte under en tid skydd i Paraguay. Där blev en av skyddslingarna Horacio Cartes, med vilken Messer bland annat hade rest till Israel och som av Messer ansågs vara ”en själsfrände”.

”Messer och Cartes hade gemensamma affärer ihop på 1980- och 1990-talet och dessa inbegrep stora penningförsändelser som korsade gränsen mellan länderna”, visade bland annat en granskning av brasilianska nättidningen Poder 360.

Om Horacio Cartes skulle kunna löpa linan ut och säkra presidentposten i valet den 30 april 2023 är oklart, med tanke på ihållande och fortsatta utredningar kring ex-presidentens eventuella illegala förehavanden.

Åklagaren Marisa Ferrari talar under en presskonferens i Rio de Janeiro, Brasilien, om utredningen av mutor och pengatvätt som hon menar involverar Paraguays tidigare president Horacio Cartes i november 2019
Åklagaren Marisa Ferrari talar under en presskonferens i Rio de Janeiro, Brasilien, om utredningen av mutor och pengatvätt som hon menar involverar Paraguays tidigare president Horacio Cartes i november 2019. Brasilianska myndigheter anklagade Cartes för att ha gett 500 000 dollar till Dario Messer, en brasiliansk pengingtvättare. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

”Paraguays största skattebetalare”

För Coloradopartiets räkning är presidentkandidaten den unge Santiago Peña, som tjänstgjorde som Cartes finansminister mellan 2015 och 2017.

Därför är det förvånande att Santiago Peña i en intervju med tidningen Última Hora i juni 2022 öppnade för fortsatta utredningar kring Horacio Cartes affärsverksamhet i egenskap av eventuell president. Att Coloradopartiet skulle riskera att splittras av ett öppet krig mellan en nyvald president och en i det närmaste allsmäktig partiordförande är emellertid inget att förvänta sig.

Cartes är nämligen Paraguays ”största skattebetalare” och en av landets ”största ekonomiska krafter”, påminde Santiago Peña i samma mening:

– Redan när jag var finansminister kontrollerades all verksamhet. Horacio Cartes har undersökts, attackerats och ingenting har någonsin påträffats, sade Coloradopartiets presidentkandidat.

Rusande inflation och utbredd arbetslöshet

Ekonomin i Paraguay är, å andra sidan, hårt åtgången av rusande inflation, stigande dagligvarupriser, utbredd arbetslöshet bland unga vuxna och framför allt svår torka som har gjort flera transportleder på landets floder ofarbara – en ekonomisk katastrof för ett land som saknar tillgång till kust.

I ett läge då receptet för ekonomiskt svaga nationer tycks vara att bege sig ut i världen och ansöka om fördjupade relationer och bilaterala avtal kan Coloradopartiets ordförande Horacio Cartes svartlistning från USA på sikt komma att bli ett kännbart problem.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken står fast vid Bidenadministrationens agerande mot Horacio Cartes i ett politiskt känsligt skede då Paraguay närmar sig valtider:

– Vi står hängivet fast vid stödet för demokrati och främjandet av ansvarsutkrävandet av korrupta tjänstemän, sade Anthony Blinken i ett uttalande.

* * *
LÄS ÄVEN
Kuppförsöket mot Lula da Silva fortsätter ”i det fördolda”
15 miljoner hektar skog skövlade – så ödelägger köttindustrin Paranáfloden
Chaco – kampen om det gröna helvetet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev